Volledig scherm
De BBC heeft het spandoek van het protest groot op de website staan © BBC

Luidruchtig Nijmeegs speelveldje is opeens wereldnieuws: ‘Een herkenbaar en universeel probleem’

videoNIJMEGEN - BBC World aan de lijn. Of we een toelichting willen geven op die merkwaardige kwestie over een speelveldje in Nijmegen. Of hoe heet die stad? ,,Just to be sure: It is in the Netherlands, right?”

In een mum van tijd heeft het nieuws over de nakende sluiting van het speelveldje van de Nijmeegse basisschool De Buut zich als een olievlek verspreid. Van de BBC tot the Guardian (beiden uit Groot-Brittannië), tot de Italiaanse La Repubblica en het Turkse Sputnik Türkiye: zo’n beetje de hele wereldpers wil weten wat er toch aan de hand is in het anders zo rustige Nijmegen-Oost.

Geluidsnormen fors overschreden

De voorgeschiedenis: onlangs besloot de gemeente Nijmegen dat een nét opgeknapt sportveldje, onderdeel van basisschool De Buut, dicht moet. Omwonenden klaagden over geluidsoverlast van voetballende en hockeyende kinderen.

En uit metingen bleek dat ze het gelijk aan hun zijde hadden: de toegestane geluidsnormen worden fors overschreden. De gemeente kon niet anders dan overgaan tot sluiting. Maandag 22 juli moet het veldje worden ontmanteld. Doet de de school dat niet, dan volgt een dwangsom van 10.000 euro.

Volledig scherm
The Guardian schrijft ook over het Nijmeegse speelveldje © The Guardian

Van buiten spelen naar kamervragen

Quote

Het is herkenbaar, een universeel probleem.

Nour Abida, Producer van de BBC

Wat volgde was van golf verontwaardiging. Want ligt dit veldje er niet al veertig jaar? En wonen de klagende buurtbewoners niet in een appartementencomplex dat pas in 2016 is opgeleverd? En, ook niet onbelangrijk, moeten we juist niet blij zijn dat kinderen hun iPad even wegleggen en gaan sporten?

Ouders uit de buurt startten een petitie, die liefst 4.000 keer is ondertekend. Lokale politici eisten vorige week opheldering van Noël Vergunst, de verantwoordelijke wethouder. En ook de landelijke fracties van de VVD en SP hebben kamervragen gesteld. Nadat eerst de hele nationale pers op het onderwerp dook, is het inmiddels ook over de grens groot nieuws.

Bouwen we Nederland te vol?

Zo was het stuk over The Dutch council that forces to close playground woensdag het meest gelezen artikel op de website van de gerenommeerde Britse krant The Guardian. Die krant trekt de kwestie breder: bouwen we in Nederland niet te vol? Is dit niet bij uitstek een voorbeeld van een overijverige overheid, die bij de nieuwbouw uit 2016 een pas op de plaats had moeten maken?

En ook de BBC heeft een artikel gewijd aan die ‘Noisy dutch children’. Ze bellen zelfs met de redactie van De Gelderlander, of we in een live-uitzending van BBC World duiding willen geven. Geen probleem. Maar eerlijk is eerlijk: is al die internationale media-aandacht niet een beetje overdreven voor zo’n speelveldje?

Nour Abida, producer van de BBC: ,,Het is herkenbaar, een universeel probleem. In een tijd waarin veel kinderen alleen maar achter een beeldscherm zitten, is het gek dat we ze niet buiten laten sporten.”  

Luister het interview hier terug. (Vanaf minuut 43)

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.