Ouders en kinderen trekken met handtekeningen naar stadhuis voor behoud trapveldje De Buut in Nijmegen

videoNIJMEGEN - ,,Wij protesteren, het voetbalveld moet blijven!” Tientallen kinderen lopen woensdagmiddag door het centrum van Nijmegen. Ze zijn op weg naar het gemeentehuis. Waarom? Ze leveren meer dan 3700 handtekeningen af, opdat het speelveldje bij basisschool de Buut in Nijmegen-Oost blijft.

Volledig scherm
Mark Buck neemt de handtekeningen op het gemeentehuis in ontvangst. © Paul Rapp

De kinderen en bijna evenzoveel ouders hebben zich kort voor de tocht verzameld naast het bewuste speelveld bij de basisschool. Het ligt pal naast een in 2016 gebouwd appartementencomplex waarvan enkele bewoners hebben geklaagd over geluidsoverlast van spelende kinderen. De gemeente wil het veldje daarom sluiten.

Kinderen willen maar al te graag laten weten dat hún veldje hen niet afgepakt mag worden. ,,De bewoners kunnen toch ook oordopjes in doen?”, zegt Hille Wolters (9) bijna verontwaardigd. ,,Toen ik dat zei vonden ze mij brutaal.”

Hille en de andere kinderen zijn niet de enigen die vinden dat hun trapveldje moet blijven. De afgelopen dagen werd de petitie die gestart is massaal ondertekend. Veel tijd was er niet. Woensdag is de allerlaatste gemeenteraad voor het zomerreces. Hoogste tijd het dikke boekwerk met handtekeningen te overhandigen om te voorkomen dat het speelveld eind deze maand verdwijnt. 

Drukte op het stadhuis

Volledig scherm
De stoet vertrekt vanaf de basisschool De Buut in Nijmegen-Oost richting het stadhuis. © Paul Rapp

De bonte stoet trekt, vergezeld door agenten en handhavers, richting het stadhuis. Onderweg worden leuzen gescandeerd en borden met teksten getoond: met de strekking dat het voetbalveldje moet blijven dus. In het gemeentehuis neemt Mark Buck, fractievoorzitter van het CDA, de handtekeningen in ontvangst en zegt daarbij: ,,Sinds ik hier zit heb ik nog nooit zó veel belangstellenden voor een gemeenteraad gehad. Ik gun jullie van harte dat jullie leuk kunnen spelen.”

Hij mag alleen niet op de zaken vooruit lopen, aangezien het onderwerp een paar minuten later in de gemeenteraad verschijnt. Daar vertelt wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) uiteindelijk dat het besluit om het veldje af te breken niet wordt opgeschort. Toch is er nog een kleine kans voor behoud: voor- en tegenstanders gaan nog met elkaar in gesprek. En misschien wordt er dan een oplossing gevonden.

Volledig scherm
De stoet op Mariënburg. © Paul Rapp
Volledig scherm
Het bewuste trapveldje met op de achtergrond het appartementencomplex. © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.