Volledig scherm
Speelveldje van basisschool De Buut in Nijmegen-oost ligt ingeklemd tussen appartementencomplexen. © Paul Rapp

Rechter buigt zich over sportveld De Buut

NIJMEGEN - Omwonenden willen dat de rechter snel een besluit neemt over het sportveld van basisschool De Buut in Nijmegen. Zij maken bezwaar tegen het besluit van de gemeente om de dwangsom voor de ontmanteling van het sportveldje een tweede keer uit te stellen. De rechtszitting is op 5 november. 

Ouders en leerlingen zijn gisteren op de hoogte gesteld van de zitting. ,,Iedereen is natuurlijk welkom als toehoorder”, zegt Nicole Hesseling, ouder en betrokken bij het verzet tegen de mogelijke sluiting. Bij een grote toeloop wordt in een tweede zaal van de rechtbank een videoscherm neergezet. ,,Het onderwerp leeft erg bij iedereen. Maar deze zitting is geen moment voor acties om de druk verder op te voeren.” 

Dwangsom van 10.000 euro 

De dreigende sluiting van het sportveld van De Buut was in juli even wereldnieuws. Het veertig jaar oude speelveld moest eind juli ontmanteld zijn vanwege geluidsoverlast. Enkele bewoners van een appartementencomplex uit 2016 hadden geluidsoverlast van voetballende en hockeyende kinderen. Uit metingen bleek dat de geluidsnormen werden overschreden. Werkte De Buut niet mee aan de ontmanteling van het net opgeknapte voetbalveld, dan zou de school een dwangsom van 10.000 euro moeten betalen.  

Maar zo ver kwam het toen niet. Boze leerlingen en ouders lieten een petitie rondgaan, liepen in een demonstratieve optocht naar het stadhuis en uiteindelijk werd besloten dat omwonenden, De Buut en de gemeente zouden bekijken of ze er in goed overleg uit konden komen. Half september zou het finale besluit vallen, maar dat besluit -en dus ook de dwangsom- werden toen nogmaals met twee maanden uitgesteld, tot 12 november.

Zaak op scherp

Om dat tweede uitstel stappen omwonenden nu naar de rechter. Daarmee zetten ze de zaak op scherp. Op de vraag of dit niet gewoon betekent dat het overleg over een oplossing, onder leiding van wethouders Noël Vergunst en Bert Velthuis, mislukt is, wil een gemeentewoordvoerster geen antwoord geven. ,,We zitten in de afrondende fase en eerder dan half november doen we geen inhoudelijke mededelingen.” 

Ook Hesseling vindt het nog te vroeg voor een conclusie. ,,We hebben allemaal de kans gehad om te praten met de gemeente. Daar ligt het nu.”

Open van 8 tot 8

Sinds de zomervakantie spelen er weer dagelijks leerlingen en buurtkinderen op het sportveldje, dat van acht tot acht open is en dat 's avonds wordt afgesloten door ouders. Iedereen streeft ernaar om er samen uit te komen, aldus de directeur van De Buut destijds. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.