Aanhouding in Wehl.
Volledig scherm
Aanhouding in Wehl. © video wehl

‘Verdachten bevrijdingspoging Mocromaffia-kopstuk Zutphen komen uit omgeving Parijs’

ZUTPHEN/ WEHL - De vier mannen die zondag zijn opgepakt bij Wehl en Zevenaar vanwege een verijdelde ontsnappingspoging bij de gevangenis in Zutphen, hebben de Franse nationaliteit. De verdachten zouden een Noord-Afrikaanse achtergrond hebben.

Dat melden twee goed ingevoerde bronnen rond het onderzoek aan De Telegraaf. De advocaten Jan Vlug en Jan-Hein Kuijpers, die twee van de vier bijstaan, ‘ontkennen noch bevestigen’ de nationaliteit van de mannen. Ze kunnen niet ingaan op details, vanwege de beperkingen die er liggen op het onderzoek.

De mannen zouden uit de omgeving van Parijs komen. Ze werden zondagmiddag aangehouden na een achtervolging. Eén van hen sprong bij Zevenaar uit de auto en werd daar gearresteerd, de auto met daarin de andere drie werd korte tijd later klemgereden op de N813 bij Wehl. Daar werd het drietal met veel machtsvertoon door de politie opgepakt. De Nederlandse politie kreeg daarbij hulp van Duitse politie-collega’s.

Omar L.

Dit alles gebeurde nadat met een bestelbus was geprobeerd de poort van de gevangenis in Zutphen te rammen. Dit busje stond daarna in brand en is geblust door de brandweer.

Uit de gevangenis in Zutphen zou de tot een levenslange celstraf veroordeelde crimineel Omar L. bevrijd moeten worden. Het kopstuk van de Mocromaffia behoorde tot het kamp van de gangster Benaouf A.. Hij is na de bevrijdingspoging overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, zo bevestigde zijn advocaat Sander Jansen zondag.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek