Baileybrug bij Hatert over het Maas-Waalkanaal, 1945.
Volledig scherm
PREMIUM
Baileybrug bij Hatert over het Maas-Waalkanaal, 1945. © Regionaal Archief Nijmegen

‘Alleen de berichten zijn opwindend’

Ooggetuige van de oorlogOp de vroege morgen van Tweede Paasdag, 2 april, barst er weer een heftige kanonvuur los. De bevrijding van Oost-Nederland is ingezet. De namen van de bevrijde dorpen en steden stapelen zich op: Winterswijk, Doetinchem, Gendt, Huissen... Wanneer is Arnhem aan de beurt?

31 Maart, Paaszaterdag

Bets Peters-Teunissen
Volledig scherm
Bets Peters-Teunissen © Familie Teunissen

Bets Peters-Teunissen (43) een jonge boerenweduwe in Hees:
‘Zo juist hoor ik vertellen dat er in Hees razzia gehouden is. Op de Molenweg is er huiszoeking gedaan. Volle auto’s werden er uit de huizen gehaald. Militair goed en goederen die in Duitsland gestolen zijn.

’t Is hier in een woord een groote bende op alle gebied. Alles rooft en steelt.

De mensen uit de Betuwe komen in lege huizen. ’t Mag niet hardop worden gezegd, maar als men moet evacueren dan kom je in een leeg huis terug.

De omgang van de meisjes met de Duitsers was erg, maar nu is het nog erger. Kinderen van 15-18 jaar zijn het slachtoffer. Dat het bij ons rustig is, kun je wel zien.’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.