Volledig scherm
PREMIUM
© DG/RAN

Dagboeken uit frontstad Nijmegen: ‘O, wat een schrik, alle mensen, ook de Duitsers, zochten dekking’

Ooggetuige van de oorlogDolle Dinsdag, 5 september 1944. Tweeënhalve maand na D-Day weten de geallieerde troepen in Normandië de Duitse weerstand te breken. In chaos trekken de Duitse troepen uit Frankrijk en België zich terug. De opmars van de geallieerden gaat nu als een sneltrein. Over het Keizer Karelplein trekt een grote stoet voorbij.

De Nijmeegse historicus Joost Rosendaal bestudeerde tientallen dagboeken van gewone Nijmegenaren die zij bijhielden in de periode dat Nijmegen frontstad was (september ’44 - mei ’45). In een wekelijkse serie herbeleven we deze dramatische oorlogsmaanden, precies 75 jaar later.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Nijmeegse kleptomaan krijgt ‘allerlaatste kans’ om dwang te bedwingen
    PREMIUM
    Bij de politierechter

    Nijmeegse kleptomaan krijgt ‘allerlaat­ste kans’ om dwang te bedwingen

    Meneer S. (53) komt zuchtend binnen. Hij spreekt met verslagen stem en buigt regelmatig het hoofd want liever zou hij onzichtbaar zijn. Het enige frivole aan hem is de modieuze zonnebril op zijn haardos, maar verder zit er een man die zich diep schaamt na de zoveelste miskleun. En dat is steeds dezelfde: winkeldiefstal. Dit keer pikte hij op 8 september bij Albert Heijn in de wijk Meijhorst een paar handdoeken.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.