Volledig scherm
PREMIUM
Ooggetuige 5-11 januari © DG

‘De jongens maakten ’n sneeuwpop met ’n baret der Canadezen op’

Ooggetuige van de oorlogIn de tweede week van het nieuwe jaar valt er vrijwel elke dag sneeuw. Gestaag groeit de Canadese troepenmacht in de stad. Nog steeds vallen er doden door Duitse granaten. In menig huishouden worden deze week pannenkoeken gebakken.

7 Januari

De oude mevrouw Weijler-Franken (76) op de Oranjesingel:
‘Enige dagen kwam ik niet tot schrijven. Er is in die tijd niets bijzonders gebeurd. Alleen maar bommen en granaten gevallen, zodat je steeds zenuwachtig en gejaagd bent. Drie winkelmeisjes van Van der Borg, die tegenwoordig in die garage in de Van Welderenstraat zit, tegenover Marie van der Stad, kwamen de winkel uit en werden alle drie gedood door scherven van een granaat die op het huis van Van der Stad viel en bijna de hele voorpui verbrijzelde. Op de Oranjesingel vielen er ook verscheidene en zag tante Nan de doden en gewonden in de Rode Kruisauto dragen. Ze loeren op de Vereeniging, denk ik, omdat die vol met Engelsen zit.’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Hoe de Nijmeegse Joden verdwenen: ‘Als je het langer bestudeert wordt het alleen maar erger en erger’
    PREMIUM

    Hoe de Nijmeegse Joden verdwenen: ‘Als je het langer bestudeert wordt het alleen maar erger en erger’

    NIJMEGEN - Wat is er gebeurd met de Nijmeegse Joden? Wie waren ze? Hoe ging de vervolging hier in zijn werk? Leo van den Munkhof en Willem Oosterbaan doen onderzoek om de huiveringwekkende werkelijkheid verder aan het licht te brengen, waarbij de rol van Nijmeegse ambtenaren, Nijmeegse agenten en Nijmeegse bedrijven pijnlijk duidelijk wordt. Ze publiceren hierover op de nieuwe website oorloginnijmegen.nl.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.