Ooggetuige van de oorlog
Volledig scherm
PREMIUM
Ooggetuige van de oorlog © Ooggetuige van de oorlog

‘Eindalarm, eindelijk eindalarm’

Ooggetuige van de oorlogDagenlang viert Nijmegen feest. Optochten, versierde straten en overal dansvloeren op straat. De studenten voeren een wagenspel op voor de Waag. Een grote menigte ziet hoe de ‘nazikopstukken’ er van langs krijgen. Indrukwekkend is de terugkeer van deken Teulings uit concentratiekamp Dachau. En eindelijk klinkt het sein einde luchtgevaar. De meeste oorlogsdagboeken zijn nu geëindigd.

13 mei

'Ontvangst van deken Teulings bij Groenestraatskerk, 13 mei 1945.
Volledig scherm
'Ontvangst van deken Teulings bij Groenestraatskerk, 13 mei 1945. © NIOD

Jan Zwetsloot (60) staat in de Groenestraatskerk de komst van de deken af te wachten 
‘Intussen stroomde de kerk vol. Het duurde geen tien minuten of van buiten klonk een luid hoerageroep en handgeklap op. Daar kwam de stoet door het middenpad naar voren. Eerst bruidjes, palmtakken zwaaiend, toen een stoet misdienaars, verschillende priesters en toen .. twee mannen in boevenpak!

‘De eerste bleek te zijn rector Royakkers, redacteur van de St. Jansklokken, en de andere deken dr Jos Teulings. De deken liep ietwat gebogen, hij zag er wel vermagerd uit, maar uit zijn ogen straalde de oude, blije glans. Op den achterkant van zijn donkergrijs colbertjasje was een groot dwars kruis geschilderd. Misschien het onderscheidingsteken van de krijgsgevangen priesters.

‘Het enthousiasme te beschrijven van de menigte, toen zij den deken in dit boevenpak door de middengang priesterkoor zag schreiden, is onmogelijk. Er werd gewuifd, gezwaaid, hoera geroepen, hoeden en stokken werden omhoog gestoken, kinderen op de schouders om toch maar goed te kunnen zien. Bij velen sprongen de tranen in de ogen.’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.