Militair Hospitaal Nebo klooster, 1946.
Volledig scherm
PREMIUM
Militair Hospitaal Nebo klooster, 1946. © Technische Dienst Luchtafdeling

‘In de eetzaal des paters kwamen drie operatietafels staan’

Ooggetuige van de oorlogOp 24 maart steekt het geallieerde leger op verschillende plaatsen in de buurt van Wesel de Rijn over. Churchill, Montgommery en Eisenhower kijken toe. Pas nu, drie weken later, meldt de radio het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag en de represailles na de aanslag op SS-er Rauter bij Woeste Hoeve. Nijmegenaren maken zich zorgen over familie boven de rivieren.

24 maart

Corrie Vermeeren (30)
‘Er is hier even voorbij de Scheidingsweg een vliegveld gekomen. Een 2 à 300 typhoons staan er naast elkaar. Het stijgen en dalen is een prachtgezicht.

Je zult ook de omgeving van Nijmegen nauwelijks terug kennen. Hele bossen zijn weggekapt, heidevelden platgetankt. De vele, vele soldaten die hier zich voor tenten staan te wassen of scheren, die achter bomen of onder trucks vandaan schieten, doen me speciaal bij ’t naderen van iets dat op een meisje lijkt met hun hysterisch gebrul, denken aan een troep wilden, die op een prooi loeren.’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.