Volledig scherm
PREMIUM
Slachtoffers in de kapokfabriek in de Ruyterstraat worden geborgen. © Joost Rosendaal

‘In de kapokfabriek liggen hele rijen mensen, overleden en stervende’

Ooggetuigen van de oorlogNijmegen ligt nog steeds onder vuur. De Duitse aanvallen op de Waalbruggen hebben succes: de spoorbrug wordt uitgeschakeld. Terwijl veldmaarschalk Montgomery de stad bezoekt, vallen er elke dag doden en gewonden.

De Nijmeegse historicus Joost Rosendaal bestudeerde tientallen dagboeken van gewone Nijmegenaren die zij bijhielden in de periode dat Nijmegen frontstad was (september ’44 - mei ’45). In een wekelijkse serie (tussen 16 en 22 september dagelijks) herbeleven we deze dramatische oorlogsmaanden, precies 75 jaar later. Lees hier de andere verhalen.

2 oktober

Ab Uijen (25) van de Luchtbeschermingsdienst:
‘Deze nachtdienst zal ik nooit meer vergeten. Luchtgevechten en 3 bomaanvallen. 2 Ladingen brandbommen, één serie brisantbommen; het afweer was ontzettend en die vervloekte granaten maakten het geheel compleet. Branden in de Ridderstraat, aan de Waal, Fransestraat, St. Annastraat, Dominicanenstraat en omgeving, Volksbelang en Staringstraat. Het schijnt, dat onze stad ten onder moet.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.