Volledig scherm
PREMIUM
Canadezen op het pleintje kruising Surinameweg en Witsenburgselaan, najaar 1944. © Collectie Regionaal Archief Nijmegen / A. de Groot

‘We vertelden elkaar sprookjes en andere verhaaltjes’

Ooggetuige van de oorlogMet het aflossen van de Amerikaanse 101st Airborne Division in de Betuwe, voltooit het Canadese leger de overname van de Nijmeegse sector. Onder het bevel van de Canadese generaal Crerar staan ook Schotten en Welshmen. De tekorten aan elektriciteit en eten nemen toe.

De Nijmeegse historicus Joost Rosendaal bestudeerde tientallen dagboeken van gewone Nijmegenaren die zij bijhielden in de periode dat Nijmegen frontstad was (september ’44 - mei ’45). In een wekelijkse serie (tussen 16 en 22 september dagelijks) herbeleven we deze dramatische oorlogsmaanden, precies 75 jaar later. Lees hier de andere verhalen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.