Vietnamees restaurant Xin Chao in Wageningen.
Volledig scherm
PREMIUM
Vietnamees restaurant Xin Chao in Wageningen. © Foto Raphael Drent

De echte Vietnamese loempia en andere streetfood eet je bij dit restaurant

over de tongBij Vietnamees denk ik aan licht eten. Kruidig, maar niet scherp, met frisse tonen van limoen en munt. En aan zoveel lekkers dat je toch altijd weer te veel bestelt en eet.

De ene hand wijst de weg naar een tafel voor twee personen, de andere hand geeft me alvast twee menukaarten. Als je het weet, kun je bestellen aan de bar, vertelt de hartelijke eigenaar ons de etiquette bij Xin Chao in hartje Wageningen. Vietnamees streetfood staat op de menukaart.

De kleine eetzaak staat vol met tafels en stoelen en picknicktafels die van het terras lijken geplukt. De muren zijn zonnig geel geschilderd, en een kokosnoot gevuld met een plant en een bananenplant in een bak zijn ongeveer de enige twee sfeermakers.

Maar dat geeft niets. De inrichting is basic, maar toch is er zorg besteed aan het geheel. En het is gezellig, met al die mensen die zich warmen boven hun kom Vietnamese soep met noedels.

Loempia bij de kraam is geen loempia

De goi cuon staat eigenlijk meteen op tafel. Hier als kant-en-klare rol, vaak worden rijstpapiergerechten aan tafel zelf opgerold, maar deze is zeker ook heel vers.

De groenten en kruiden bestaan uit sla, munt, wortel, komkommer en de kip is knapperig gebakken en ondanks het waarschuwingsteken van een hete peper vrij mild. Versgerold en knapperig is het credo bij goi cuon en dat is het geval.

Voor iedereen die denkt dat een Vietnamese loempia bij de kraam een Vietnamese loempia is, dat is het niet. De loempia’s op de markt zijn gemaakt van mais, wat het geheel krokant maakt. De Vietnamezen hebben van oorsprong geen mais, maar wel rijst.

Een echte Vietnamese loempia is dus gemaakt van wat in overvloed is in het Aziatische land: rijstpapier. En als je dat frituurt, wordt het niet knapperig maar een beetje taai. Net als deze dus, gevuld met kip en groenten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei