Studio Konijnenvoer in Arnhem: ‘Een restaurant om te blijven volgen’.
Volledig scherm
Studio Konijnenvoer in Arnhem: ‘Een restaurant om te blijven volgen’. © Rolf Hensel

Een 8,4 of hoger: dit zijn volgens ons de vijf fijnste restaurants van 2019

over de tongWil je weten waar je juist wel of niet moet aanschuiven? Recensent Ellen Willems bezoekt wekelijks een restaurant voor de rubriek Over de Tong. Van Boxmeer tot Winterswijk, met en zonder Michelinster, van daghap in het eetcafé tot zes gangen wildmenu. De beste en leukste restaurants staan in de Top 5 van 2019.

De zilte zeemeermin: ‘Ongedwongen gezelligheid'.
Volledig scherm
De zilte zeemeermin: ‘Ongedwongen gezelligheid'. © Rolf Hensel

5. De Zilte Zeemeermin in Arnhem: 8.4
Deze week waren ze nog in het nieuws vanwege de slechtste slogan van Nederland. De broers hebben d’r vast hard om gelachen. Overdag verkopen ze vis en wat over is, eet je na winkelsluitingstijd aan de bar.

Of zittend op een viskrat. De tent wordt gerund door twee broers, de Visbroertjes, die ook groots en meeslepend vertellen. Over de plofkippen van de zee bijvoorbeeld.

Daar doen zij niet aan mee. Wel aan bijvangst als wijting, steenbolk en bot die je goed kunt eten. Geweldige zaak als je van vis en ongedwongen gezelligheid houdt. 

De Tuinkamer in Ruurl: ‘Allerminst saai’.
Volledig scherm
De Tuinkamer in Ruurl: ‘Allerminst saai’. © Jan Ruland van den Brink

4. De Tuinkamer in Ruurlo: 8.4
De Tuinkamer in Ruurlo is een restaurant dat doet denken aan de betere locaties op het Franse platteland. Dat klinkt saai, maar is het allerminst. 

Het eten en de combinaties met de wijnen zijn gewoon heel goed en dat betekent een avond in een heel relaxte offline-sfeer genieten. Het is geen verzameling ‘van alles wat om het bord mooi te maken’, maar alles heeft een functie qua smaak. Aanrader in de traditionele wildtijd.

3. Studio Konijnenvoer in Arnhem: 8.5
Genoeg keukens die met het beste vlees en vis werken en daarmee heerlijk koken. Maar om met enkel plantaardig voedsel een maaltijd te koken dat eenzelfde gevoel van behaaglijkheid oproept, is vakmanschap en creativiteit nodig.

Samen met de heerlijke wijnen, de liefste gastvrouw en de gedrevenheid maakt dit Konijnenvoer tot een wonderschoon restaurant. Een restaurant om te blijven volgen.

De Nieuwe Winkel in Nijmegen: ‘De winnaar van 2019'.
Volledig scherm
De Nieuwe Winkel in Nijmegen: ‘De winnaar van 2019'. © Gerard Verschooten

2. Café Verheyden in Arnhem: 8.5
Dit restaurant is een begrip in Arnhem en dat is niet voor niks. Een stijlvol en gezellig rustpunt op een mooie plek in de stad en een keuken met een constante kwaliteit. 

Toen ik 20 jaar geleden in Arnhem woonde, at ik er graag. En nu nog steeds. Deze zaak is niet gemaakt, maar zo geworden. 

En blijft hopelijk nog heel lang. In de zomer is de fraaie binnenplaats helemaal een aanrader voor een oester en een glas wijn onder de druivenbladeren.

1. De Nieuwe Winkel in Nijmegen: 9.5
Emile van de Staak is een ware tovenaar en raakt met zijn kunsten en overtuiging. Bekend om zijn focus op groenten, en smaken verkregen door bijzondere fermentatieprocessen. 

In het nieuwe restaurant, gevestigd in het monumentale voormalige weeshuis aan het Gebroeders van Limburgplein, kun je in een stijlvolle inrichting vol verhalen de kunsten proeven uit de keuken, maar waar je ook letterlijk op de werkbanken kunt kijken. Absoluut winnaar van 2019.