Volledig scherm
Het Heerenlogement aan de Markt in Beusichem. © William Hoogteyling

Het Heerenlogement wordt een hotel

BEUSICHEM Restaurant Het Heerenlogement aan de Markt in Beusichem krijgt ook hotelkamers. Een meerderheid van de Burense gemeenteraad stemde deze week in met een besluit om 150.000 euro te steken in het historische pand. 

De twee uitbaters van de horecazaak willen vier kamers maken op de twee bovenste verdiepingen van het historische pand. Omdat het pand van de gemeente is, moest de gemeenteraad instemmen met de verbouwing en daarnaast biedt de gemeente een lening aan. In ruil voor dat geld zullen de ondernemers een hogere huur gaan betalen. Het historische pand stamt uit de zestiende eeuw en is beeldbepalend voor Beusichem.

Het besluit kwam niet zomaar tot stand. Waar partijen als D66 en Gemeentebelangen het plan toejuichten als een heel mooi initiatief, was er bij een deel van de oppositie flinke kritiek. ,,Dit is niet aan de gemeente’’, zei Joop de jonge van de Partij voor de Dieren. ,, Als de ondernemer failliet gaat, draaien inwoners op voor de kosten. Dat is niet de bedoeling.’’ Het CDA stelde de vraag of Wethouder Keller wel wist waar hij werkte. ,,Beseft hij dat hij niet bij een bank werkt?’’ Net als de PCG stelde het CDA dat de ondernemers net zo goed naar een bank kunnen stappen. De partijen vroegen zich onder meer af of er zo niet een precedent geschapen wordt voor andere ondernemers. Ze vroegen zich af of die nu ook gaan aankloppen voor een lening. Groot probleem was volgens de partijen ook dat er geen sprake is van onderliggend beleid. 

Goed plan

Wethouder Gerdjan Keller pareerde de kritiek. Volgens hem is er sprake van goed plan voor een investering in het eigen vastgoed van de gemeente. Uiteindelijk wist hij de coalitiepartijen GemeenteBelangen, VVD en PvdA en oppositiepartij D66 te overtuigen, waardoor het voorstel werd aangenomen. 

En dat betekent goed nieuws voor eigenaren Janneke Verweij en Helmer Schot. zij kunnen beginnen met de verbouwing. De twee namen zo’n drie jaar geleden het restaurant over. Verweij:  ,,Ik ben hier geboren en getogen, we hebben echt hart voor dit mooie pand.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland