Volledig scherm
PREMIUM
Christiaan Weij en Petra Busser op de plek in Ede waar hun Smaakpark zal komen. © Herman Stöver

Permanent foodfestival in Ede: ‘Als het niet doorgaat, komt de buurt in opstand’

EDE - Het is nu nog een oude sportzaal met een kaal stuk grond eromheen. In september openen Christian Weij en Petra Busser er hun SmaakPark. Het eerste van Nederland.

De Nederlander wordt steeds nieuwsgieriger naar zijn dagelijks eten. ,,Mensen willen weten hoe het zit met e-nummers, dierenleed en herkomst van hun voedsel’’, zegt Christian Weij. Over enkele maanden geeft hij het antwoord op deze en vele andere vragen.

Dan openen Weij en zijn partner Petra Busser hun SmaakPark. ,,De bezoekers kunnen dan een soort van ontdekkingstocht maken langs duurzame en gezonde voeding’’, geeft hij een korte samenvatting van de activiteiten. 

Oude plan begon weer te borrelen

De eerste zaadjes voor het SmaakPark dateren al van dertig jaar terug. ,,Toen waren Petra en ik ook al een setje en wilden we al iets doen op het gebied van groen en milieu. Het idee was om zelfvoorzienend te wonen, dus alle voedsel zelf te verbouwen.’’

De relatie hield toen geen stand, maar elf jaar geleden kwamen ze weer bij elkaar en begon het oude plan weer te borrelen. Het onderwerp was intussen ook bij veel meer mensen gaan leven.

,,Lokaal produceren, de smaak van het eten, wat je ermee kan doen. Daar wilden we mee aan de slag. Dat zou bijvoorbeeld kunnen met een duurzame kookstudio, maar ook met het verbouwen van groenten en het zelf oogsten daarvan.’’

Quote

We volgen de ideeën van de Dutch Cuisine. Dat betekent bijvoor­beeld 80 procent lokaal geprodu­ceerd voedsel van de Veluwe en omgeving en 20 procent van elders.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei