Volledig scherm
© William Hoogteyling

Alleen als je het weet zie je dat het een molen is

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

De Geldermalsense scholiere Eden van Toorn spendeert veel van haar vrije tijd op korenmolen De Hoop in Rijswijk.

Niet om er zomaar wat rond te hangen, maar om echt mee te helpen de molen draaiend te houden.

Alle kneepjes van het vak

Ze leert daar van vrijwillig molenaar Edwin van Dorp alle fijne kneepjes van het vak. Voor het zware werk is hij de aangewezen man. Maar voor het draaien van een rad, het rondleiden van een gast of het verkopen van een mand is zij de tweede man. Nou ja: vrouw.

Jong ook. 15 jaar is ze nog maar. Op zoek naar een andere sport dan gamen kwam zij oog in oog met een molen te staan. Ineens was ze gevangen door het molenaarsvirus. Ze denkt dat ze dit wel haar hele leven wil blijven doen, laat ze de verslaggever weten. Toch gaat ze voorlopig eerst nog even studeren.

Voor een bijzonder verhaal is de fotograaf altijd te porren en hier moet een kleine meid, nou vooruit, een grote meid naast een héél grote molen in beeld gebracht worden, en dan moet je de hoofdpersoon als belangrijkste op je foto krijgen.

Twee opties

Dan heb je als fotograaf twee opties. De eerste is om 50 meter verderop te gaan staan. Eden vlak voor je camera laten poseren en de molen in de verte zien. Dan krijg je ze beiden even groot in beeld.

De tweede optie is om Eden vóór de molen te laten staan, zodat zij de hoofdpersoon van de foto wordt. Maar dan zie je de molen niet meer goed. Dat is hier gebeurd.

Grote glimlach

Nu weten wij Nederlanders natuurlijk allemaal wel hoe een molen eruit ziet, dus dat is in dit geval niet zo erg. Maar stel je eens voor dat je dat níet zou weten. Wat je hier dan ziet, is een grote glimlach met een heleboel ondefinieerbare lijnen om haar heen.

Stel je eens voor dat je dit geschilderd had. Dan was het bijna een abstracte achtergrond geweest met halve cirkels, wat driehoekjes, diagonalen en een aantal vage witte vlekken.

Die kroon van de molen op haar hoofd staat de scholiere overigens goed!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.