Bas uit Nijmegen is hobbybrouwer: 'Magisch om van graan je eigen drankje te maken'

NIJMEGEN - Er hangt een aangename, lichtzoete geur in huis. Bas van Delft (60) staat in zijn keuken in een grote pan te roeren. Er staat water met mout op het vuur, de damp slaat ervan af. De Nijmegenaar is bezig bier te brouwen. Alles is voor een dag aan de kant gezet om ruimte te geven aan zijn ketels en pannen.

Het wordt niet Van Delfts eerste biertje, bijna 40 jaar geleden begon hij al met brouwen. Met bruikbare spullen die voorhanden waren. ,,Dit is nog de oude ketel waar de oma van Corien, mijn vrouw, de was in deed." De noodzaak om een installatie te kopen, was er nooit. ,,Misschien doe ik dat een keer als we van het gas afgaan.”

Een tripelachtig bier

Volledig scherm
© David van Haren

Vroeger haalde Van Delft de recepten uit boekjes, tegenwoordig gebruikt hij software om recepten te vinden én te maken. ,,Je geeft de ingrediënten die je erin wilt stoppen en het programma voorspelt de sterkte en kleur.”

Deze keer brouwt Van Delft een kloon van Isid'or van La Trappe. ,,Een tripelachtig bier, iets zwaarder dan normaal.”

Soms experimenteert hij en creëert hij andere smaken door bijvoorbeeld bepaalde mout- en gistsoorten te gebruiken, of door toevoeging van kruiden. ,,Samen met mijn zoon Herman maak ik ieder jaar een biertje voor de zomer. Daar kan wat tijm, salie en rozemarijn in gaan. Je moet wel oppassen, het moet geen groentesoep worden.”

Zelfgebouwd filtersysteem

Dan is tijd om het moutbrouwsel helder te maken met een zelfgebouwd filtersysteem: ,,Filters zijn duur, daarom ben ik zelf een beetje gaan solderen." 

De liters uit de pan gaan er meerdere malen doorheen, totdat alle vliesjes eruit zijn. ,,Nu ga ik het koken met hop. Die telen we in de achtertuin." Eenmaal afgekoeld gaat het met gist in een grote petfles. In ongeveer twee maanden is de suiker omgezet in alcohol en koolzuur. ,,Bezige bijtjes die gistcellen, ze zijn ook met miljarden."

Wat is voor Van Delft nu precies de charme van het brouwen? ,,Ik vond het altijd al een beetje magisch dat je van graan zo'n lekker drankje kunt maken. Je werkt samen met allerlei natuurlijke processen, dat maakt het leuk."