Volledig scherm
© Herman Stöver

Bewogen en toch ook scherp in beeld

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In Ede in poppodium Astrant was de neonparty Let's Glow een gratis feest voor de jongeren. Gratis betekent dat er iemand iets aan te bieden had. Dat was welzijnsorganisatie Malkander namelijk, en die wil daar aandacht voor vragen en krijgen.

Terugkijkjes

 Aandacht vooraf levert vooral bezoekers op en aandacht achteraf, zoals deze foto, levert leuke terugkijkjes. Zo werkt een krant nu eenmaal: de reclames en aankondigingen vertellen over wat komen gaat en de artikelen gaan over wat gebeurd is. Aan de fotograaf is het de opdracht om met zijn foto iets duidelijk te maken over de betekenis van het gebeuren.

Je maakt voor een fotoklus een opsomming over de ingrediënten van je beeld. Er was gratis eten en er waren optredens en er werd gedanst. Er zal ook wel een drankje geserveerd zijn maar het was een jongerenfeest, dus dat bleef officieel vast wel binnen de perken. Nu staan dansende mensen meestal niet stil en bovendien met hun gezichten naar elkaar en dat is allebei voor een foto lastig. Vooral als het donker is in de ruimte. 

Technische truc

Vraag je aan mensen om voor je te poseren dan moet je maar hopen dat ze tegelijk willen en kunnen lachen en dat ze de sfeer van het feest uitstralen. Hier heeft de fotograaf een typisch technische truc uitgehaald. Hij heeft gefotografeerd met een lange sluitertijd en daarbij zijn camera bewogen. Dat zie je aan die glow-in-the-dark haarbandjes heel goed.

Ook de handen zie je bewegen. Maar tegelijk heeft hij ook een flitser gebruikt. Met die combinatie zie je door het bewogen beeld heen een stilstaand, redelijk scherp beeld. Twee belichtingen in één beeld.

Nu ziet het er ook nogal roze uit, dus het kan zijn dat de fotograaf heel handig een kleurenfiltertje op zijn flitser heeft gezet zodat de feestvierders niet van die bleke gezichten hebben gekregen.

Dat had dan wellicht ineens meer op de foto van de ochtend van ná het feest geleken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.