Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Compositie met roze en grijs

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In de buurtschap Greffelkamp bij Didam zijn Bert en Trees Blom kalverboer en -boerin. Dat is een prachtige tak van de agrarische sector in het prachtig landschap van de Achterhoek. Over alles rondom het boeren is tegenwoordig discussie en ook deze boeren stonden onlangs op het Malieveld om op te komen voor de belangen van de sector. 

Milieu, natuur en gezondheid

Het gaat om hun inkomen en ons eten. En het gaat over milieu en natuur en gezondheid en nog veel meer. Bert en Trees zetten iedere maand een dag de boerderij open voor bezoek zodat wij zelf kunnen komen kijken hoe de kalveren van klein naar groot groeien. 

De fotograaf heeft besloten dat wij nu nog even niet in de stal kijken, maar over het wijde land met Bert en Trees in de hoofdrol. Met de wilgen in de achtergrond, het nu nog groene gras en de bruinrode beukenhaag naast de betonnen bak oogt het ook idyllisch. Zie ze nu toch blij zitten op dat randje. Daar straalt uit dat ze het fijn en goed samen hebben. 

Duidelijk positief

Het is ook wel een plaatje geworden, met die kleuren, de ruimte en de compositie. Samen net iets naast het midden, dat houdt de foto levend. En dan al dat roze in beeld! Haar vest, haar gezicht, zijn gezicht, hun handen en armen, zijn laarzen en zelfs zijn donkerroze pet. Wie doet daar de styling? Tegen het grijsblauw van de lucht en het grauwgrijs van het muurtje en het lichtgrijs van haar jurk en het donkergrijs van zijn trui staan die warme tinten wel heel erg gezellig. 

Deze boodschap is duidelijk positief. Maar als de fotograaf het nu echt voor het zeggen had gehad, dan zou hij toch iets over de gele laarzen gezegd mogen hebben. Die staan toch wel heel erg veel aandacht te trekken in dat beeld. Je zou haast willen zeggen: hebben we daar geen photoshop voor? Maar dat is in een krantenfoto natuurlijk niet toegestaan. Het gaat om echt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.