Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

De foto als tijdmachine

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In Arnhem staat een nog onbekend museum, het Telefan. Daar worden telefoons verzameld. In de huidige tijd schaft iedereen elke paar jaar een nieuw toestel aan en wordt de oude hopelijk gerecycled, maar dat was ooit anders. 

Jeugd enthousiast maken

De PTT verhuurde toestellen en die waren zwaar en zaten aan draadjes vast. Verder dan een meter van de stekker af kon je niet lopen want dan was het snoer op. Voor wie vertellen we dit? Voor iedereen die nu jonger is dan pakweg 40 jaar. Want pas midden jaren 80 verdwenen de draaischijf en het huursysteem. 

De standaardtelefoons maakten toen plaats voor de diversiteit die we nu kennen. In het museum toont Jan Jansen, mede-oprichter en voormalig PTT-medewerker, zo een oud vertrouwd toestel. Zou het hem lukken om daar jeugd enthousiast voor te maken? 

Tijdmachine

Kijken we met nostalgie terug naar die draaischijf-muurtoestellen? De foto is een soort van tijdmachine want door de hele setting weet je al: dit is oud spul. Vroeger lekker belangrijk, en niet meer van deze tijd. Maar ja, daar zijn musea voor gemaakt hè. Dat je je weer even kunt verdiepen in hoe het was. 

Wie kan zich herinneren dat je zo bij de telefoon stond, met zo een grote haak in je hand? Dat mooie witte toestel dat Jan hier in zijn handen houdt doet niets. Er zit namelijk geen snoer aan. Voor de jongere lezers: dan doet ie niks. En voor de historici onder ons: draadloze verbindingen hadden de mensen in de oudheid ook en daar zijn we nu weer terug dus, ongeveer. Het museum staat ramvol met van die voor eeuwig zwijgende machines.

De fotograaf staat ingeklemd tussen al die kasten en rekken dus je kunt je ogen de kost geven. Welk apparaat had jij thuis? Zouden ook je oren er op de proef gesteld worden als die telefoons weer allemaal rammelend zouden rinkelen? Wie kent die oude rinkeltoon nog?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.