Volledig scherm
Jan Wagenaar verzamelt miniatuurverpakkingen. © Herman Stöver

De kamer van Jan (84) staat vol met kleine verpakkingen: ‘Wel 6.000 stuks’

In de nieuwe wekelijkse rubriek ‘Welkom in mijn kamer’vertellen mensen over hun opmerkelijke ruimte in huis. Dit keer: Jan Wagenaar (84) uit Bennekom en zijn kamer vol miniatuurverpakkingen.

,,Al zestig jaar verzamel ik miniatuurverpakkingen, verkleinde uitgaven van het origineel. Vooral geurtjes, cosmetica, tandpasta en schoensmeer. Dit omdat ik zelf bij L'Oréal en als etaleur in de drogisterij- en parfumeriebranche heb gewerkt. Ik heb nu zo'n zesduizend exemplaren. Verzamelen is echt een tik van mensen. Mijn vrouw ziet die afwijking bij mij ook.”

Dure grappenmakerij

,,Het leuke aan de verzameling is het verschil in vormgeving toen en nu. Ik heb daar een voorliefde voor omdat ik zelf verpakkingen heb ontworpen in mijn tijd op de kunstacademie. Ik heb het aanbod wel minder zien worden. Het is een dure grappenmakerij geworden voor fabrikanten.”

Volledig scherm
© Herman Stöver

,,Er is niet echt één exemplaar waar ik heel trots op ben, het zijn er verschillende. Tandpoeder, oude doosjes Erdal-schoensmeer, de eerste kiss-proof lipstick en oude aftershaveflesjes van Pitralon. De geur ruik je niet meer, die vervliegt of verdampt. Het gaat mij puur om de verpakking.”

Quote

Ik heb het aanbod wel minder zien worden. Het is een dure grappenma­ke­rij geworden voor fabrikan­ten

Jan Wagenaar

Eerste keus

,,Ik heb onlangs contact gehad met het parfumflessenmuseum in Winkel. Ik heb haar altijd gezegd: als ik stop, dan krijg jij de eerste keus uit mijn verzameling. Nu is ze zelf als eerste gestopt. Mijn verzameling is te groot om zomaar ergens onder te brengen. Hopelijk is er een of andere organisatie die dit leest en mijn verzameling binnenkort over wil nemen. Ik hoef er niks voor te hebben, als de verzameling maar compleet blijft.”

Ook een bijzondere kamer in of rondom uw huis? Laat het ons weten en mail naar pagina2@gelderlander.nl.

Volledig scherm
Miniverpakkingen. © Herman Stöver
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.