Volledig scherm
© Renate de Graaf

Deze foto is nu bijzonder, maar vroeger was het normaal

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Deze foto verscheen eerder deze week in de Vallei-editie. Het is dus een krantenfoto. Maar dit keer gaat deze foto niet over iets dat de aandacht vraagt of actueel is. De foto zelf is namelijk het nieuws.

Renate de Graaf, de maakster, is student fotografie van Technova Ede. De krant had als opdracht gegeven om de school in beeld te brengen. Onze fotograaf Herman Stöver mocht de mooiste uitkiezen. Deze dus. Nu is het in de krant niet gebruikelijk om mooi als criterium te nemen bij het kiezen van een foto. We kijken dan veel eerder naar of iets interessant is, of relevant.

Trucje

In deze rubriek kijken we wél naar het bijzondere van een foto. Wat hier te zien is, is een fotografisch trucje dat in de beginjaren van de fotografie, midden 19de eeuw, nu juist een van de problemen van de fotografie was, namelijk de lange sluitertijd. Fotografische materialen waren nog lang niet zo lichtgevoelig als in onze tijd en daarom moesten foto's altijd met lange sluitertijden worden gemaakt.

De camera, sowieso grote houten kasten met messing en glazen objectieven, stond dus altijd stevig trillingsvrij op een statief, op ooghoogte. Net als hier. De gebouwen komen dan scherp in beeld en alle bewegende mensen en koetsen en zwiepende bomen worden vage vlekken. Je kunt die truc goed toepassen als je een straatfoto wilt maken zonder mensen te zien. Alleen die voeten hè, die staan ietsje langer stil dan de rest van die lopende personen, en daardoor zie je die nog wel.

Fantaseren

Het is zoiets als proberen stiekem door pasgevallen sneeuw te lopen. Jou zien ze niet, maar je voetstappen verraden jouw aanwezigheid. Zou het daarom zijn dat in deze foto zo veel wit aanwezig is?

Ach, een foto biedt altijd kansen om te fantaseren en dat maakt het vak juist zo mooi.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.