Volledig scherm
© Rolf Hensel

Een exclusief kijkje in een verborgen wereld

Een foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

De Walburgiskerk in Arnhem is de komende jaren in gebruik als tijdelijke locatie voor Museum Arnhem. Daaruit kan de conclusie worden getrokken dat het geen gebedshuis meer is. Er is een particuliere eigenaar, Theo de Rijk. En nu de kerk geen kerk meer is, is hij dan wel de eigenaar van een kerk? Hoe het ook zij, hij heeft het gebouw een paar jaar verhuurd en is ondertussen plannen aan het maken voor wat er daarna in zal komen.

Beeldbepalende kerk

De Walburgiskerk is een oude beeldbepalende kerk in Arnhem die in de oorlog deerlijk gehavend is. De Rijnbrug is per slot vlakbij. Dat betekent ook dat grote delen van het gebouw helemaal niet zo oud zijn. De Rijk is uiteraard eens op onderzoek gegaan naar de verborgen stukken van zijn vastgoed en heeft onze fotograaf meegenomen de hoogte van het dak in. Daar krijgen we ineens iets te zien wat we anders nooit zien!

De fotograaf is de gelukkige die voor ons op plekken mocht komen die tot nu toe verborgen bleven. Die bollen links op de foto zijn de bovenkanten van het plafond dat binnenin op de kruisbogen gebouwd is. Dat blijkt het dak nog niet te zijn, want dat is daar weer boven gebouwd! Waarom is dat eigenlijk, zo'n dubbel dak? Het zal met isolatie en regenwater te maken hebben. Waar komt dat licht trouwens vandaan? Onder de loopbrug is een scherpe schaduw te zien, dus er hangt een lamp in de hoogte. 

Zachtere schaduw

Er is nog een iets zachtere schaduw, wat wijst op een tweede lamp. Met de flitser op de camera zou de voorgrond meer licht hebben gekregen. Een olielampje zou stemmiger effect geven maar dat is weinig licht en gevaarlijk.

Wat staat de eigenaar er eigenlijk grappig bij; overweegt hij soms een sprong? Die bollen zijn wel glad en rond maar niet zacht hoor! Er zal wel een balustrade komen voor het publiek.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.