Volledig scherm
© Bert Beelen

Een foto om je zintuigen op scherp te zetten

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In Nijmegen, in de Waalhaven aan de Handelskade, ligt het water diep en is de droge kant hoog. Dat is normaal gesproken een prettige constatering want dat houdt de huizen droog.

Probleem

Er is hier een probleem in beeld gebracht. Heel soms valt wel eens iemand in het water en dan wil die persoon er natuurlijk weer uit kunnen klimmen. Daarvoor zijn trappen tegen de kademuur aangebracht. Buurtbewoner Marc van der Zee, die freelance civiel ingenieur is, zag dat een stukje van de trap ontbreekt. Het laatste, bovenste stukje namelijk. Zoals het nu is kan je niet op de kade klimmen. Er wordt inmiddels aan de zoektocht naar een oplossing gewerkt.

De fotograaf heeft niet de consequentie van het probleem in beeld kunnen brengen. Gelukkig maar, want dan zou er een drenkeling gevonden moeten zijn. Als die er in werkelijkheid was, dan had de fotograaf natuurlijk eerst te hulp moeten schieten en pas daarna kunnen fotograferen. Maar dan was hij weer te laat voor de foto van waar het om draait. 

Rechte lijnen

In het strakke beeld dat hier gekozen is spelen vooral de rechte lijnen een hoofdrol. In eerste oogopslag denk je misschien even over een geploegd veld naar de horizon te kijken. En wat steekt daar aan de einder omhoog dan? Dat is omlaag! Dat zijn de handen en de camera waarmee deze foto is genomen. Die zien we weerspiegeld in het vlakke water beneden.

Wat we nauwelijks zien en al helemaal niet voelen is hoe diep het omlaag gaat hier. De fotograaf plaatst voorzichtig één voet op de rand en steekt zijn handen voor zich uit. Op goed geluk dat de foto recht en scherp wordt. Nee, natuurlijk kijkt hij niet door zijn camera want dan zou hij over de rand moeten leunen met alle risico's van dien. Per slot kunnen camera's niet drijven en die trap, daar was wat mee aan de hand, weet u nog?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.