Volledig scherm
De bomenkap bij Everardusplein In Wijchen. © Eveline Van Elk

Er klopt iets niet op deze foto

Een foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In Wijchen zijn alle kastanjebomen op het Everardusplein gerooid. Door zwakte en ziekte sneuvelden er steeds meer en de laatsten zijn nu ook weggehaald. Er komen veel nieuwe bomen terug, maar kastanjerapen in de herfst is er niet meer bij.

Kettingzaag

Nu worden bomen altijd gerooid, gehakt, gezaagd om ze te verwijderen, maar hier lijkt het wel alsof de boom wordt omgeduwd. Er zal nog wel een kettingzaag aan te pas zijn gekomen. Dat is ook spectaculair. Het lawaai, de spuitende houtsnippers, dat wil je wel meemaken. Hoelang duurt dat zagen? Hoelang duurt het omvallen? Je moet als fotograaf wel klaarstaan, want even overdoen is er niet bij. Hoewel er natuurlijk wel meerdere bomen worden verwijderd dus er is gelukkig nog een tweede kans.

Waarom is deze foto zo opvallend? Dat komt doordat je in één oogopslag ziet dat er iets gaande is. Zo een scheve boom in beeld, dat klopt niet. Je voelt dat hij beweegt. Een beetje weemoedig is het altijd wel, zo een gevelde reus te moeten zien. Zou dit hout nog terugkomen als meubel? Als parket? Als haardhout? Papier? 

Vignettering

De fotograaf heeft ons geholpen om de aandacht te richten door in het beeld een zogeheten vignet toe te passen. Als je goed kijkt zie je dat de hoeken wat donkerder zijn gemaakt, alsof daar een beetje schaduw valt. Daardoor blijft het middenstuk vanzelf wat lichter wat een zekere kijkrust oplevert. Vroeger ontstond vignettering doordat de lenzen nu eenmaal in de hoeken minder licht doorlieten. Tegenwoordig kan je dat in de nabewerking prima nabootsen.

Je aandacht wordt nu niet meer afgeleid van de houtstapel rechts en het kraanonderstel links. Pas het zelf ook maar eens toe, zo een vignet.

Zelfs in je smartphonefotobewerkingsprogramma’s zit daarvoor een knopje. Je foto wint er beeldkracht door.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.