Volledig scherm
Ronnie Ruysdael. © Gerard Verschooten

Feestzanger Ronnie Ruysdael blijft polonaisekoning: ‘Laatste optreden moet beste zijn’

Favoriete plekNIJMEGEN - Een felblauw glitterpak, enorme bakkebaarden en natuurlijk die typerende zonnebril. Compleet uitgedost gaat de Nijmeegse rasentertainer Ronnie Ruysdael in de weekenden van feesttent naar bedrijfsfeest. Altijd met hetzelfde doel: overal mensen vermaken, zingen, het publiek meekrijgen. 

Het drukke artiestenleven vindt hij het mooiste dat er is. Maar af en toe de rust opzoeken heeft Ruysdael nodig in zijn hectische bestaan. Een prachtige laan, vol knotwilgen en groen, in Nijmegen-Oost biedt daarvoor uitkomst. 

Mooi plaatje

Het is zijn ideale plek om tot rust te komen. ,,Kijk dan. Het is zo'n mooi plaatje. Alleen al die bomen aan weerszijden van de laan. Ik kan hier volledig tot rust komen. Je hebt verderop ook een geweldig uitzicht over de Ooijpolder.”

Het straatje is dé plek waar ideeën opborrelen als Ruysdael er een wandeling maakt. ,,M'n lied Nijmegen  is er bijvoorbeeld ook ontstaan. Veel tekst voor dat nummer kwam tijdens het wandelen hier in m'n hoofd.” 

Beste ideeën

Volledig scherm
Ronnie Ruysdael. © Gerard Verschooten

Maar, het laantje is vooral dé plek voor Ruysdael en Mathijs van den Brink. Het duo vormt sinds 2010 samen Ronnie & Thijs Artiesten Management en managet diverse Nederlandstalige artiesten, veelal in het feestgenre. Een managementduo vormen betekent dat er een hoop besproken moet worden. ,,Dat doen wij graag tijdens een wandeling, dan komen de beste ideeën op. Dan hebben we het onder meer over nieuwe artiesten die we in onze stal hebben. De act van dj Timmie Tirol is bijvoorbeeld veel besproken. Hij is de kleinste dj van Europa. We hebben het gehad over hoe zo'n act eruit moet zien. Daardoor staat hij nu meer met een Oktoberfest-outfit op het podium.” 

De twee hebben beide hun kwaliteiten, legt Ruysdael uit. ,,Mathijs is van de connecties, van het regelen en de zakelijke beslissingen maken. Ik ben meer van de aankleding en hoe een act er op het podium uitziet.”

Door zijn jarenlange ervaring - bijna twintig jaar bij De Sjonnies en nu zo'n tien jaar solo - weet Ruysdael maar al te goed hoe je het publiek meekrijgt en waar een feestende menigte van houdt. ,,Is het publiek niet zo uitbundig en staan de mensen nogal stil, moet je dat als artiest zeker niet benoemen. Focus je op het podium dan juist op de mensen die wél bewegen en zeg dat die mensen lekker bezig zijn. Op die manier lok je ook de andere mensen om mee te doen. Dwing mensen ook niet de polonaise te gaan lopen, maar nodig ze op een positieve manier daar voor uit. Dit soort tips probeer ik de artiesten uit onze stal mee te geven.”

Koning van de polonaise

Met nog minstens honderd optredens per jaar gaat het de ‘koning van de polonaise’ ook nog altijd perfect af op het podium. Al zit hij bijna dertig jaar in het vak, nog nooit is hij met tegenzin naar een optreden gegaan. ,,Ik ga altijd met de instelling op pad dat het laatste optreden het beste moet zijn. En geen enkel optreden mag hetzelfde zijn.”

Niet gek dus dat Ruysdael voor inspiratie graag naar dat laantje in het oosten van de stad komt. ,,Het is een mooie tegenhanger van al het feestgedruis.”  

Volledig scherm
Ronnie Ruysdael. © Gerard Verschooten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.