Frida Boland in haar atelier.
Volledig scherm
Frida Boland in haar atelier. © Jan Ruland van den Brink

Frida (69) uit Doetinchem: 'Ik stop pas met schilderen als ik niet meer kan'

Welkom in mijn kamerIn de wekelijkse rubriek ‘Welkom in mijn kamer’vertellen mensen over hun opmerkelijke ruimte in huis. Dit keer: Frida Boland (69) uit Doetinchem over haar atelier. 

,,De tussenverdieping van mijn huis is verbouwd tot een atelier waar aan een lange tafel zeven mensen kunnen werken. Ook staan er ezels. Ik werk hier al 22 jaar met veel plezier aan mijn eigen werk dat ik vaak baseer op spirituele thema's. Tara is de vrouwelijke Boeddha. Ik heb mijn atelier naar haar genoemd.”

Al dertig jaar les

,,Mijn belangstelling is breder. Ook bloemen, landschappen en portretten komen in mijn schilderijen voor. Weet je dat schilderen voor de helft van de tijd kijken is? En nóg zie je het dan soms niet.''

,,De verkoop van schilderijen is tegenwoordig wel sterk teruggelopen. Veel kunstenaars kunnen er helaas niet meer van leven. Vroeger werkte ik als arbeidstherapeute in de psychiatrie. Later deed ik kunstacademie en ging ik eigen werk maken. Inmiddels geef ik al zo'n dertig jaar les en schrijf ik boeken. Ik stop pas als ik niet meer kan.”

Quote

Tara is de vrouwelij­ke Boeddha. Ik heb mijn atelier naar haar genoemd

Frida Boland

Eigen creativiteit

,,Het is zo leuk om te zien dat mensen hier hun eigen creativiteit ontdekken. Door te tekenen of schilderen kom je bij je gevoel. Dan zie je bijvoorbeeld dat je heel perfectionistisch bent en herken je dat je dat in dagelijks leven ook bent. We gebruiken in de lessen verschillende technieken, werken met olieverf en Oost-Indische inkt en ontwerpen mandala's. Ik zie dat als een soort handschrift van mensen. Ook brengt het werken met mandala's een rustig gevoel.''

,,In de zomer werk ik hier aan eigen schilderijen, maar half september beginnen de cursussen weer. Ik heb zo'n 25 deelnemers per seizoen. Ze komen hier graag. We hebben vaak mooie, soms heel persoonlijke gesprekken. De meeste cursisten zijn vrouwen en hun leeftijd is met mij meegegroeid. Jonge mensen zijn sowieso minder met creatieve hobby's bezig, merk ik. Die hebben het druk en kiezen liever voor sporten. Ik vind dat zorgwekkend."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.