Volledig scherm
© Paul Rapp

Glas in de glanzende hoofdrol op het Canisius

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Het is voor scholen altijd onzeker hoeveel leerlingen zich aanmelden voor het nieuwe jaar. Je weet wel hoeveel leerplichtige jongeren in de buurt wonen. Maar ja, die hebben keuzemogelijkheden. De ene school lijkt soms populairder dan de andere.

Te weinig leerlingen

Het Canisius College in Nijmegen heeft even een dip en dat vraagt aandacht. De krant vraagt aan deze en gene om een verklaring. Daar hoort een foto bij. De fotograaf heeft de lastige taak het probleem in beeld te brengen.

Maar wat is het probleem eigenlijk? Dat er te weinig leerlingen zouden zijn aangemeld kun je uitdrukken met lege gangen. Want een portret maken van diegenen die niet komen wordt lastig. Aan wiens kant ga je staan? Wil je laten zien dat het er best wel fijn toeven is, op die school? Over welke school gaat het eigenlijk? Zou je de gevel met de naam willen fotograferen? Misschien is er niets mis met de school. In ieder geval is het moeilijk visueel vast te leggen.

Dubbel beeld

De fotograaf heeft gekozen voor een foto waar een dubbel beeld in zit. Je ziet zowel de oudbouw als de nieuwbouw. Je herkent moeiteloos links de bakstenen en ramen met kleine ruitjes die we herkennen als oud, tegenover het grote glas met beton rechts. Maar wat is die spannende overgang in het midden? Niet alleen een dikke zwarte streep maar ook een dubbelbeeld! Daar speelt het glas zelf zijn glanzende hoofdrol.

Door tegelijkertijd doorzichtig te zijn én te weerspiegelen, verbindt die doorkijk binnen met buiten, nieuw met oud, dichtbij en verder weg, bevolkt met leeg. Hebben we te maken met een twee-in-één foto? Dat lijkt een efficiënte oplossing, maar vooral gaat de foto over de verbinding. Dat we door de hedendaagse verhoudingen leerlingen op de rug moeten kijken en niet in hun lachende gezichten is natuurlijk jammer.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.