Harrie Leijten.
Volledig scherm
Harrie Leijten. © Jan Ruland van den Brink

Harrie (67) uit Wehl heeft een grote fascinatie voor John F. Kennedy

Welkom in mijn kamerIn de wekelijkse rubriek ‘Welkom in mijn kamer’vertellen mensen over hun opmerkelijke ruimte in huis. Dit keer: Harrie Leijten (67) uit Wehl over zijn Kennedykamer.

,,Ik was al jong geïnteresseerd in politiek en maakte mee hoe John F. Kennedy in de jaren 60 symbool werd van de vrijheid. Alle dramatiek rond de moordaanslag maakte hem meteen legendarisch. Ik ben altijd gefascineerd gebleven door zijn leven. Hij en zijn vrouw Jackie waren zo jong, open en vrij. Dat maakte een verpletterende indruk. Kennedy is voor mij vooral een inspirator. Geen halfgod, hoor.” 

‘Hij bracht de naties bij elkaar’

Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

,,Toch vraag ik me vaak af wat er zou zijn gebeurd als hij in leven was gebleven. Kennedy bracht de naties in Noord Amerika bij elkaar. Ik ging boeken lezen over Kennedy - ook kritische - en verzamelde kranten- en tijdschriftartikelen over zijn leven en zijn dood.”

,,Later kwamen daar allerlei spullen bij zoals posters, mokken, bustes, plaquettes, bordjes, t-shirts, postzegels, bidprentjes, munten, legpuzzels, stropdassen, langspeelplaten, peper- en zoutstellen en ga zo maar door. Er is zoveel uitgegeven met zijn beeltenis.” 

,,Ik krijg het vaak van mensen, vind tegenwoordig ook veel via marktplaats en ik ging een aantal keer naar de Verenigde Staten. Het zou leuk zijn nog een exemplaar van een Russische krant met het bericht over de moordaanslag in 1963 te vinden. Maar compleet zal mijn verzameling nooit worden en dat geeft ook niet. Mijn kinderen zijn ermee opgegroeid en vinden het ook leuk. Vijf jaar geleden hebben we een extra kamer aan het huis laten bouwen om alles kwijt te kunnen.” 

Quote

Ik vraag me vaak af wat er zou zijn gebeurd als hij in leven was gebleven. Kennedy bracht de naties in Noord Amerika bij elkaar.

Harrie Leijten

125 starten naar hem vernoemd

,,Ik geef regelmatig lezingen en ontvang hier groepen geïnteresseerden of kinderen die informatie zoeken voor een werkstuk. Er schuilt wel een leraar in mij, geloof ik. Ik heb altijd een enorme drang gevoeld om informatie over te brengen. Na het bakkersvak was ik hoofdredacteur bij een uitgeverij voor vakbladen. Inmiddels met pensioen heb ik nu alle tijd voor mijn hobby.”

,,Weet je dat hier zo'n 125 straten naar Kennedy zijn genoemd? Over de moordaanslag zijn meer dan 40 complottheorieën beschreven en ook zijn verhouding met Marilyn Monroe is een hard gerucht. Het maakt mij niet uit. De politieke betekenis van John F. Kennedy boeit me toch het meest.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.