Volledig scherm
© Raphael Drent

Het lijkt spel, maar de spanning is echt

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In de fruitteelt is het deze week spannend geweest. De bomen staan vol bloesem maar de nachtvorst kon roet in het eten gooien. Om misoogst door bevroren bloempjes te voorkomen, kennen de telers een paar trucs. Beregenen is er één van, opwarmen met vuur is de ander.

Waterballet

Nu levert zo een waterballet mooi schouwspel op, maar vuur niet minder. Alleen, dat moet er dan wel eerst zijn. Onze fotograaf was er vroeg bij, toen de voorbereidingen voor de noodmaatregelen in volle gang waren. Op het familiefruitbedrijf in Kesteren runnen José en Machiel Capel met hulp van hun kinderen Lisa, Herman en Michelle de appel-, peren- en kersenboomgaarden. In drukke tijden springt iedereen bij. Dat is een mooie aanleiding voor een familieportret.

Dit keer is er niet zomaar voor een groepsportret-op-een-rijtje gekozen maar voor een grappige invulling. De dochters staan met hun branders erbij alsof ze Charlie's Angels zelf zijn. Zíjn het wel branders zo? En dan grote broer Herman, hier op de tractor met de blikken vuurpotten achterop, poserend alsof hij James Bond in een Aston Martin wil evenaren. De ouders vinden het best zo. Samen sterk, dat is wat de foto wil zeggen.

Filmposter

De fotograaf heeft voor een scherp lichtje gezorgd. Kijk maar naar de schaduwen. Rechts lopen ze recht naar achteren en links gaan ze opzij. Oftewel, het is niet de zon die deze scene verlicht maar een lamp die rechts van de fotograaf stond. Dit lage licht recht in de gezichten geeft beeldkracht en dat straalt af op de hoofdpersonen.

Nu het op een filmposter is gaan lijken vraag je je haast af of die vorst die komen gaat niet een Vorst van de Nacht uit een Game of Thrones verhaal is. Laat je fantasy maar gaan! En je weet wie ditmaal gaan winnen: de Capellen uit Kesteren!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.