Volledig scherm
© Paul Rapp

Iets leuks fotograferen is niet per se makkelijk

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

De Ierse folkband Hudson Taylor trad op in Nijmegen. De fotograaf wil daar natuurlijk bij zijn en het is best mogelijk dat hij ook een liefhebber van hun muziek is. Dat hoeft natuurlijk niet het geval te zijn, dat je al fotograferend altijd met onderwerpen in aanraking komt die jouw aandacht of voorkeur hebben. 

Muziekfoto's

Bij aanmeldingen aan fotografieopleidingen komen steevast meerdere kandidaten met een map zogeheten 'muziekfoto's'. Die makers hopen altijd dat je de muziek en de emotie nog kunt horen en voelen vanuit het plaatje, en dat het 'unieke moment' van die expressie van de artiest door hen en door hen alleen zo prachtig is gevangen. De kijker realiseert zich meestal dat het optreden vele unieke momenten lang duurt en dat de artiesten meerdere avonden per week optreden en daar telkens die uitdrukkingen geven.

Maar laat ik niet suggereren dat het maken van popfoto's gemakkelijk is. Het is namelijk best moeilijk om die mooie momenten en de goede sfeer op een spannende manier te pakken te krijgen. Alleen al het gegeven dat je met je camera niet zomaar vooraan vlak bij het podium mag gaan staan en dat het licht telkens verandert, en dat de artiesten bewegen, en dat het overige publiek tegen je aan duwt, en dat warmte en vocht je camera en lens kunnen ontregelen maakt dat we met respect naar de fotograaf van het geslaagde beeld moeten kijken.

Schimmenrij

Deze foto past in die laatste categorie, waar al dat feestelijk rode en blauwe licht net niet op de twee broers valt maar dat zij in een puntje wit licht prachtig boven de schimmenrij van bezoekers uittorenen. Als dan ook nog net de naam van de band leesbaar is tussen de vast niet stilstaande bezoekers door dan weet je vanachter je camera dat je een goede avond hebt gehad. Of je nou wel of niet een folkmuziekliefhebber bent.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.