Volledig scherm
© Eveline Van Elk

Iets met techniek en generaties, zo veel is te zien

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In Druten staat het familiebedrijf Dolfing. Daar wordt met hoogfrequent lasmachines gewerkt bij de fabricage van waterdichte producten. Omdat Dolfing 100 jaar bestaat, laten vader Peter en zoon en directeur Geert Dolfing de fabriek zien aan het publiek. 

Open dag

Vandaag is het open dag. Dan kan behalve de fabriek het oude strijkijzermuseumpje ook worden bezocht. Graag vooraf aanmelden, ivm de catering.

Voor een foto in de krant is een portret van de familie in de fabriek de logische invulling. En hoe ga je dan staan? Met de armen over elkaar staand voor de gevel van het bedrijfspand of zittend achter de directiedesk in de misschien wel oude authentieke kantoorkamers? Wat is er nog te zien van 100 jaar geschiedenis?

Beeld van de vooruitgang

Hier is gekozen voor een beeld van de vooruitgang. En de vooruitgang, die zit in de modernste techniek. We gaan er maar even van uit dat we hier een van die hoogfrequent lasmachines zien. Misschien is die golf links in beeld een stuk doek of plastic dat gelast gaat worden. We spreken hier namelijk wel over lassen, maar niet over ijzer.

Zou dan dat onscherpe geval midden bovenin een aandrukijzer zijn? We lopen het risico om hier met een tekort aan kennis over een apparaat te spreken dat we niet kennen. Vandaar dat de fotograaf gekozen heeft om de personen in de scherpte in de aandacht te plaatsen. Dat zijn de mannen die iets te vieren hebben, vandaar ook de glimlach. Fijn dat die apparatuur groen is. 

Daartegen steekt het roze van huidtinten mooi af. En die krullende linten en snoeren rechts in beeld maken het lekker speels. Er zit blijkbaar beweging in de zaak. Wie echt nieuwsgierig is naar de werking van de machines zal toch echt zelf moeten gaan kijken. Beweging en warmte en geluid zijn in de foto namelijk moeilijk weer te geven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.