Volledig scherm
Jan Holman met zijn bijzonder voorwerp een kaars van 72 jaar oud. Oosterbeek. © Rolf Hensel

Jan heeft kerstmankaars van 72 jaar oud: ‘Ik heb niets met kerst, wel met mijn moeder’

Mijn dierbareOOSTERBEEK - Amper tien centimeter groot en 72 jaar oud is de kaars in de vorm van een kerstman. Het kaarsje is Jan Holman (78) uit Oosterbeek erg dierbaar. ,,De kaars is van 1947”, zegt hij. ,,Van net na de oorlog.” 

De kaars is nog intact; het gezichtje en de baard zijn herkenbaar, maar wel wat vergeeld. Alleen de rode puntmuts is al afgebrand.

Uit een winkel van Sinkel

Volledig scherm
Jan Holman met zijn bijzonder voorwerp: een kaars van 72 jaar oud. © Rolf Hensel

Holmans moeder, Mientje Holman, had de kaars voor de kerst gekocht. In een winkel van Sinkel. Ze verstopte de kaars elk jaar onder de boom, zodat haar zonen Henk en Jan hem niet zouden vinden. ,,Onze moeder was bang dat we hem zouden aansteken, en dat mocht niet. Mijn broer Henk plaagde mijn moeder er elke kerst mee. Dan liet hij zijn aansteker in de buurt van de kaars vonken.”

Holman zou het jammer vinden als de kerstmankaars weg zou zijn. Maar treuren zou hij zou er niet om. Met kerstmis en kerstspullen heeft Holman niet zo veel op. Al geniet hij wel van de gezelligheid. ,,Ik heb niets met religie, wel veel met mijn moeder.” 

Gevoel voor humor

Aan zijn moeder denkt Holman met genoegen terug. Hij groeide op in Doesburg, waar hij een fijne jeugd had. ,,Ze was een fijn mens, met gevoel voor humor. Mijn moeder bleef nooit lang kwaad. Ook niet als ik weer eens streken had uitgehaald. Zoals appels pikken bij de boer die mij tot in onze keuken achterna zat.”

Twee keer is de kaars eventjes aangestoken. De tweede keer was afgelopen kerst, de eerste keer was in november 2012. Holmans moeder werd toen gecremeerd. Jeffrey, een neefje van Holman mocht de kaars aansteken. Het kerstmannetje stond op Mientje haar kist. ,,Dat zou ze fantastisch hebben gevonden!”