Volledig scherm
© Rolf Hensel

'Kijk trots Simon. Je hebt gelijk jongen!'

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Waar het Jeugdjournaal al niet goed voor is. Simon Frijns van 8 jaar zag in het bekende televisieprogramma een reportage over hersenstamkanker. De uitzending raakte hem zozeer, dat hij tot actie overging. Er is geld nodig voor onderzoek en Simon bedacht dat hij daar een bijdrage aan kan leveren. 

Statiegeld

Hij verzamelt nu statiegeldflessen en levert die in bij de winkel in de buurt. Daar wordt zijn inzet ook hogelijk bewonderd en de winkel biedt nu de mogelijkheid aan alle klanten om hun statiegeldbonnetjes ook te doneren aan deze actie. Bij buren belt Simon aan om flessen te verzamelen en zo heeft hij misschien al wel tweeduizend flessen kunnen inleveren.

De Tobias Sybesma Foundation die het geld ontvangt kan het goed besteden en is blij met de aandacht en de opbrengst. Simon is natuurlijk als de bedenker van de actie - hij krijgt hulp van zijn zusje en goede vriend Tijmen - degene die in de krant komt. Als eerbetoon en uit bewondering.

Op je knieën

En hoe druk je dat dan uit in een foto? Bijvoorbeeld door helemaal op je knieën te gaan als fotograaf. Je moet dan even een stilleven maken met volle winkelmandjes, je hoofdpersoon de armen ook vol flessen laten houden en dan vooral niet 'kijk naar het vogeltje' zeggen, maar 'Kijk trots Simon. Je hebt gelijk jongen!'

Dat het niet zomaar een snapshot is kan je ook zien aan het licht. De schaduwen op het shirt zijn zo scherp, dat moet van een flitslampje komen. Net buiten beeld op een statief neergezet, of door de assistent vastgehouden misschien? En dan goed opletten dat de scherpstelling op het hoofdonderwerp valt.

De flessen op de voorgrond lijken reuzeflessen maar dat komt door de groothoeklens. Netjes gecomponeerd zijn ze. Rood, geel, groen, blauw; dat kleurt fris. Wat hier op een actiefoto lijkt is dus echt een statig staatsieportret met statieflessen. Koninklijker kun je het niet maken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.