Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

Kijken doe je met voorkennis

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Ook de bibliotheken starten zoetjesaan weer op, al is het nog met een beperkt servicepakket. In de vestiging Dieren van de Bibliotheek Veluwezoom legt medewerker Marieke Beerten (links op de foto) uit wat er zoal aan de hand is onder de nieuwe regelingen. 

Boeken 72 uur in quarantaine

Onder andere worden boeken die zijn teruggebracht eerst 72 uur in quarantaine gehouden. Daarvoor worden ze verzameld in karretjes van een plaatselijke supermarkt en later weer gesorteerd en in de kasten gezet. Op de foto zien we ook de manager, Astrid de Kleijn, drukdoende met al dat extra werk.

Een foto als deze is eigenlijk een zoekplaatje. We zijn gewend om foto's heel snel te bekijken. In minder dan een seconde heb je meestal al gezien wat er op de foto staat. Dat gaat het snelst als je de situatie, de ruimte, de dingen en de mensen in die ene oogopslag herkent. Maar in deze foto zie je dan heel snel die winkelwagentjes en dat mandje waardoor je meteen aan de boodschappen denkt. 

Nieuwsgierigheid moeten volgen

Ook zie je theaterstoelen, wat je aan een voorstelling kan herinneren. Marieke Beerten draagt een oranje veiligheidshesje, wat je al rap verbindt aan de bouw of aan verkeersdrukte. Maar dat is het allemaal dus niet. Als we niet wisten dat alles anders is tegenwoordig en als we niet aan de uitdrukking van die twee mensen zouden afleiden dat er geen sprake is van paniek of chaos, dan was dit best een raadselachtig plaatje. 

Toch zal je je nieuwsgierigheid moeten volgen en de tekst ook lezen om er achter te komen wat hier aan de hand is. Toen de foto afgelopen zaterdag in de krant stond was de kop boven de tekst 'Ook boeken in quarantaine'. Laten we wel wezen, dat is een bizarre kop, maar jammer genoeg is het helemaal waar. Laten we hopen dat als alles weer normaal is de boeken ook weer met karrenvrachten tegelijk worden uitgeleend.