Volledig scherm
Marius Vermeulen met op de achtergrond coach Ielja Strik. © Bert Beelen

Krachtpatser Marius is wereldkampioen bankdrukken: ‘Ik dacht dat ik dood ging’

BEUNINGEN - Een gewicht omhoog tillen? Voor Marius Vermeulen (62) is het een fluitje van een cent. De Beuningenaar werd eind vorige maand wereldkampioen bankdrukken in Tokyo. 

190 kilo omhoog tillen en je houden aan allerlei strikte eisen wat betreft je lichaamshouding. Ga er maar aan staan. Voor Vermeulen was het onlangs de realiteit. 

Prestatie van formaat

Vanaf een fitnessbank in Tokyo drukte de krachtpatser het enorme gewicht omhoog. In de gewichtsklasse 93 tot 105 kilo werd Vermeulen door deze prestatie van formaat zelfs wereldkampioen. 

Onwerkelijk. Zo voelt het nog steeds voor de kersverse kampioen. Zijn coach, de bekende krachtsportster Ielja Strik, had er alle vertrouwen in dat Vermeulen goud kon gaan pakken. Zij was het die het 190 kilo zware gewicht uitkoos. De Beuningenaar zelf wist niet wat hem overkwam met de winst.

,,Het was zó enorm spannend. Het voelde alsof ik dood ging daar, zo zenuwslopend dat het was. Ik kon het bijna niet geloven. De ontlading was gigantisch, ik stond te springen als een klein kind.”

1.100 deelnemers

Kampioen werd hij in de zogeheten ‘equipped’ wedstrijden, waar deelnemers een speciaal beschermend shirt dragen. Aan het WK doen jaarlijks ruim 1.100 deelnemers uit zo'n 70 landen mee. Één tegen één nemen zij het in drie beurten tegen elkaar op.

Het doel: een zo zwaar mogelijk gewicht omhoog duwen vanaf de bank. Drie juryleden kijken toe en vellen hun oordeel. 

,,Zij controleren bijvoorbeeld dat ik mijn gezicht omlaag houd en dat ik mijn lichaam niet van de bank af houd. De eerste twee beurten waren afgekeurd, net als bij mijn tegenstander. Het kwam dus aan op die laatste, derde beurt.” 

Quote

Het voelde alsof ik dood ging daar, zo zenuwslo­pend dat het was. Ik kon het bijna niet geloven

Marius Vermeulen, Bankdrukkampioen

Geleerd in de bajes

Het maakte het des te spannender. ,,Maar mijn tegenstander ging voor een veel hoger gewicht en hij maakte een fout. Ook zijn laatste beurt werd afgekeurd, terwijl mijn derde beurt perfect liep.” 

In de zaal van de Nijmeegse krachtsportvereniging Atlas demonstreert Vermeulen zijn bankdrukkwaliteiten. Erg groot is de sport in Nederland niet, zegt hij. ,,De sport is niet Olympisch erkend. In Japan, Amerika of Frankrijk leeft de sport veel meer.” 

Eind jaren tachtig werkte hij in de bajes van Grave en kwam hij voor het eerst in aanraking kwam met het bankdrukken. ,,Je had daar elke verplichte sport- spel- en recreatie-uurtjes. Het was al snel duidelijk dat voetbal of een andere teamsport niet aan mij besteed was. Daarom ben ik me op krachtsport gaan richten.”

Genieten van het succes

De afgelopen jaren schreef hij al diverse titels op zijn naam. Twee keer werd hij Europees Kampioen, op eerdere WK’s pakte hij al eens brons en zilver.  ,,Maar succes als dit heb ik niet eerder behaald. Ik ga hier nog even een tijd flink van genieten.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.