Volledig scherm
© Rolf Hensel

Madina past precies in het plaatje

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Madina is een jonge vrouw uit Zetten die hard heeft gewerkt om zich los te maken van het isolement dat ze voelde in haar jeugd. Nu heeft ze een duet met een beroemde rapper opgenomen en is ze zingend op youtube, instagram en waar al niet te horen. De volgers stromen toe op social media en bij haar optredens.

Succes

Voor een Afghaanse vrouw is het behalen van zoveel succes een hele reis. Aan de journalist vertelt ze dat het als jong meisje in Zetten niet makkelijk voor haar was. Dat anderen haar lelijk vonden, dat ze heel beschermd werd opgevoed en dat ze zelf de weg naar de buitenwereld moest vinden.

De fotograaf heeft de schone taak om haar ondanks alles toch mooi op de foto te zetten. Als je naar zijn resultaat kijkt lijkt hij daar glansrijk in geslaagd. Laten we het lastige woord mooi toch maar eens gebruiken: We zien hier een mooie foto van een mooie vrouw die op een mooie plek mooi poseert. Zo dat is er uit.

Beeldtaal

Maar wat maakt de foto nou zo mooi? Kijk dan eens naar de vormen. Die ronde boog links van haar heeft dezelfde vorm als de ronding van het hoofd van de zangeres en haar haar is ook net zo zwart als die nachtlucht. Een derde herhaling in het beeld zit in de kleur van de muur en die van haar jas. Dat maakt het ton-sur-ton en is ook al twee keer hetzelfde. Dit noemen we in de beeldtaal van de fotografie een vorm van rijm. 

Als je wilt kan je zelfs de lichte gloed binnen in de poortboog verbinden aan de lichtval in haar gezicht en zie je rechts onderin het beeld nog een schaduwronding die van haar hoofd af komt. Zo zie je dat alles in deze foto naar elkaar verwijst. Als je naar deze foto kijkt en dan denkt: best mooi, bedenk je dan dat niet alleen het onderwerp zelf, maar vooral de foto door zijn vorm en kleur dat gevoel oproept. Zouden die goudkleurige lichten links onderin ook nog verwijzen naar haar stem en haar toekomst?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.