Maria (35) uit Arnhem vindt haar ontspanning door lekker te beuken

Bijzondere hobbyARNHEM - Voetballen, skeeleren, rugby: Maria Damming (35) uit Arnhem deed het allemaal graag. Sinds kort zoekt ze het in de meer bijzondere hoek en doet ze aan Roller Derby, een uit Amerika overgewaaide contactsport op rolschaatsen.

De Arnhemse heeft een pittige baan als regievoerder bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. Dat gecombineerd met een gezin met drie jonge kinderen leidt ertoe dat ze af en toe wel toe is aan wat ontspanning. 

Skeeleren en rugby

Damming: ,,Ik ben vaak bezig met het oplossen van problemen van anderen. Ik vind mijn werk leuk, hoor. Maar het gaat ook vaak over niet leuke dingen. Bovendien raakt mijn hoofd er zo vol van.”

Damming voetbalde op hoog niveau en deed dus al aan rugby. Ook skeeleren deed ze graag. ,,Toen zag ik een flyer over Roller Derby liggen en dacht: dat lijkt me leuk, dat ga ik proberen. De eerste keer was meteen geweldig! Ik had de hele les niet nagedacht. Voor mij is dit het gewoon helemaal!” Damming speelt inmiddels twee jaar bij The Arnhem Fallen Angels en haar alter ego is Bloody Mary.

Quote

De eerste keer was meteen geweldig! Ik had de hele les niet nagedacht. Voor mij is dit het gewoon helemaal!

Maria Damming

Een echte contactsport

Volledig scherm
Maria Damming bij haar sport Rollerderby in Arnhem. © Rolf Hensel

Bij Roller Derby heb je ouderwetse rolschaatsen aan je voeten en draag je een helm en bescherming voor handen, ellebogen en knieën. Op een ovale baan (binnen of buiten) spelen twee gemengde teams van 5 tegen elkaar. Ze rijden rondjes waarbij het erom gaat voorbij de tegenstander te komen. Hierbij mag op elkaar worden ingebeukt. 

Damming: ,,Het is dus een echte contactsport, maar er zijn heel veel regels. En heel veel scheidsrechters. Zo mag je niet beuken met je handen, voeten of hoofd. De beginners, ‘Fresh Meat’, worden eerst getraind op het rolschaatsen. Daarna moet je een schriftelijke test doen om te laten zien dat je alle regels van het Roller Derby kent. Het is fysiek een heel zware sport maar ik vind vooral de ontlading zo lekker. Je moet het beuken van de tegenstander incasseren, waardoor je emoties eruit komen. Ik vind dat heel lekker en ontspannend.”

Door de lucht vliegen

Haar kinderen vinden het best heftig dat ze hun moeder soms ‘door de lucht zien vliegen’. Maar de trotsheid overheerst. Damming: ,,Mijn lieve vriend vindt het ook spannend en hoopt elke keer dat ik weer heelhuids thuis kom. Maar hij ziet ook dat ik er heel blij van word. Wie aan Roller Derby doet moet er helemaal voor gaan. Het vergt veel van je.” 

,,Er zit ook een hele wereld omheen van mensen die zich verkleden enzovoorts. In Amerika, waar de sport zo’n tien jaar geleden vandaan kwam, zie je dat niet. Maar in Europa is er ook een hele LHBTI-scene mee bezig.” 

Volledig scherm
Maria Damming bij haar sport Rollerderby in Arnhem. © Rolf Hensel
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Bens grootste wens voor zijn verzameling: een vorkheftruck van Braun
    mijn hobby

    Bens grootste wens voor zijn verzame­ling: een vorkhef­truck van Braun

    Toen Ben Rentrop (67) uit Nijmegen nog vrachtwagenchauffeur was, reed hij regelmatig een stukje om voor een nieuwe vorkheftruck. Geen grote, maar een klein model op schaal. ,,De dames van de promotie bij die leveranciers ontvingen me meestal met open armen. Ik was iemand die in hun product geïnteresseerd was. Maar ik moest soms ook echt zeuren om een model mee te krijgen. Ze worden vooral gemaakt als relatiegeschenk.”