Niets is hoe het eruitziet
Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.
Delen per e-mail
In Arnhem staat sinds begin jaren 80 de zogenoemde Blikken Bioscoop. De buitenkant is namelijk bekleed met metalen platen en als je niet beter weet kan je dat best blik noemen. Maar van die volksmondnaam willen ze bij het bioscoopbedrijf af en dus wordt er verbouwd. Het 'blik' gaat van de gevels af, want wie wil er nou niet liever in zilver of goud of hout zitten?
Warme kleuren
Aan de binnenkant is de verbouwing al in volle gang, zo laat de fotograaf ons zien. Niks modern metaal meer, maar met mooie wandbetimmering maakt het meteen een warme indruk. Hoe komt het dat we bij eikenhout eerder een warm gevoel krijgen dan bij aluminium?
Je zou toch denken dat het scheelt als je de kachel opstookt en dat de kleur er dan niet toe doet? Maar ja, er zijn nu eenmaal kleuren die we warm noemen en daar hoort dit hout bij.
Diepte kijken
De fotograaf geeft ons een leuk lesje diepte kijken. We kennen de perspectieflijnen van de tekenlessen waarbij lijnen op de horizon bij elkaar komen in het verdwijnpunt. Maar hier kijken we naar beneden en daar is geen horizon! Toch lopen de lijnen stijl naar elkaar toe, ergens in het midden waar die schilder net nog een laatste likje aanbrengt.
Maar kijk eens goed, er loopt geen lijn recht. Niet alleen is de camera omlaag gericht, ook de lijnen van de trapleuningen zijn niet horizontaal. Dat is voor een architectuurtekenaar geen makkelijk klus maar de fotograaf draait er zijn hand niet voor om.
Recht gezaagd
Het resultaat van zo de blik kantelen is wel dat niets meer de oorspronkelijke vorm heeft. Die ene plaat die de trap afgedragen wordt, knip die eens denkbeeldig uit de foto. Dan heb je een volkomen ongelijkzijdige vierhoek. Bijzonder toch dat we er ondertussen wel van overtuigd zijn dat hier echt wel recht gezaagd is. En vergeet dan dat het een gipsen plaat is. Die wordt straks ergens achter weggewerkt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Mijn dierbare Herrie (83) heeft de handtekening van generaal Foulkes: 'Dit is heel bijzonder’
ARNHEM - Arnhemmer Herrie Hupkes, 83 jaar, heeft in zijn vitrinekastje allerlei spullen. Tussen antieke brilletjes, enkele kleine weegschalen om goud te wegen en een brief van zijn overgrootvader uit 1800 ligt ook een vodje papier. Met wat krabbels en een handtekening. Voor Hupkes is dat het meest bijzondere. -
lievelingsplek ‘Onze nieuwe flat komt met kerst helemaal tot leven’
‘Welkom bij ons thuis’ is te lezen bij de verlichte beren naast de voordeur. Het thuis is de nieuwe woning van Miranda (55) en John (57) Schouten uit Nijmegen, nu voor een paar weken een echt kersthuis. Het stel verhuisde in augustus naar het appartement en wilde dat het snel als hun thuis zou voelen. De kerstspullen uit de vorige woning sleepten ze mee. -
PREMIUM
Mijn dierbare Deze koperen pot is Henk (92) uit Malden altijd dierbaar: ‘De handgrepen geven hem iets plechtigs’
MALDEN - Vijftig jaar geleden stond Henk Boltong, toen 42 jaar, bij een smederij in Edremit, Turkije. De plaatselijke smid besloeg er buiten een paard, een interessant werkje vond Boltong. ,,De halve wereld heb ik gezien, maar zo’n smederij zie je niet elke dag.” -
PREMIUM
Lezers helpen lezers Creatieve Dik verzamelt bouwtekeningen om houten speelgoed te kunnen maken: ‘Een echte hobby voor in de winter’
In deze rubriek elke week het verhaal achter een oproep uit de rubriek Lezers helpen lezers. -
PREMIUM
Lievelingsplek Rob (71) uit Borculo is fan van de wilde planten in Nijmegen: ‘Gevoel dat je zo de natuur instapt’
In de rubriek 'Lievelingsplek' vertellen mensen over hun favoriete plek. Dit keer: Rob van Iren (71) uit Borculo.
-
PREMIUM
lievelingsplek Achterhoekse politieagente Lucia wilde per se een balkon in Odessa: ‘Hier kan ik heerlijk ontspannen’
In de rubriek 'Lievelingsplek' vertellen mensen over hun favoriete plek. Dit keer: Lucia Meijerman uit Odessa. -
PREMIUM
mijn dierbare Van elke reis een theeservies, zelfs uit Swaziland
Corrie Breeuwer (72) uit Didam heeft ruim 350 theeserviezen in een verlichte vitrine staan. Het allereerste servies had ze ooit gekregen van een vriendin. ,,Een serviesje moet bestaan uit een onderblad, een theepot, een suiker- en melkpotje en twee theekopjes. Niet meer, niet minder." -
Zo gezien De details verklappen de waarheid
Een foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.