Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Op de knieën voor de bedreigde kerk

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In Meddo staat de Johannes de Doperkerk. Het bisdom heeft besloten dat de kerk wordt gesloten, vanwege teruglopend bezoek. De voorzitter van de locatieraad Jan Lanting onderzoekt voor de parochie of door samenwerking met andere groepen het gebouw wellicht toch behouden kan blijven. Het gebouw is een gemeentelijk monument en zal dus niet snel gesloopt worden, maar als het niet meer als kerk in gebruik zou zijn dan is het toch jammer.

Jammer

Voor de fotograaf ligt er de schone taak om het begrip 'jammer' in beeld te brengen. Hoe kan je dat beter doen dan er voor op je knieën te gaan? Daarmee breng je al een eerste eerbetoon aan het gebouw. Nu is de voorzitter niet de pastoor zelf, maar toch is hij degene die hier de poorten open houdt. Alsof hij wil zeggen dat we allemaal welkom zijn om misschien het tij nog te keren. 

Of sluit hij juist de hekken? Dat kan je op een foto nou net moeilijk zien. Ik denk eerlijk gezegd dat hij gewoon stil staat voor de foto en dat vooral de bedoeling van het knielen is geweest dat hij zelf én de kerktoren in beeld komen. Door die groothoeklens komt alles wel goed in beeld, maar het lijkt ook alsof die toren achterover valt. Dat zou toch wel helemaal een koude douche zijn, als het gebouw zelf er de brui aan gaf. 

Samson

De januarilucht met de kale bomen en de grauwe blauwe sluiter over alles geeft de foto een koude indruk. Toch is het een mooi opgebouwd beeld, zo met alles net een beetje niet symmetrisch. De horizon tilt, de toren en de man en de zuil rechts vallen naar links en zo zit er beweging in het beeld. En omdat we het toch over een religieus gebouw hebben denk ik ineens aan die oude afbeeldingen van Samson, die de zuilen van de kerk omduwt. Daar lijkt dit beeld een beetje op. Alleen had Samson lange haren die hem daar de kracht voor gaven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.