Volledig scherm
© Rolf Hensel

Overweldigend in blauw gevangen

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In Arnhem rijden al 70 jaar de trolleybussen hun rondjes. Dat werd gevierd met een open dag in Garage Arnhem aan de Westervoortsedijk. Speciaal voor de gelegenheid werd het oude type 101 naar buiten gehaald. En dat trekt kijkers. 

Niet alleen wie van zo iets bijzonders als deze elektrische openbaarvervoerders houdt, maar ook nostalgische bezoekers kwamen er op af.

Herinneringen aan dagelijkse tochten

Ongetwijfeld hebben mensen herinneringen aan dagelijkse tochten de hoge Arnhemse bulten op of de verre voorstadjes in en uit. Wat zal het mooi geweest zijn dat dit wonder van moderniteit in het zo verwoeste Arnhem ging rijden, in 1949. Maar dat waren de jaren dat de fotograaf voor de krant nog in zwartwit fotografeerde. Wie toen trots voor de bus poseerde deed dat kleurloos, voor de kijker dan.

Dat is vandaag wel anders. De kleur spat ervan af. Nu ja, vandaag is dat vooral het blauw. De bus is blauw. Ook de wieldoppen zijn glimmend blauw. De lucht is overweldigend blauw. De jas van de toeschouwer is blauw, de spijkerbroeken zijn blauw. Het grijs van de remise en de masten is zelfs blauw. Op een enkel bordje, logo of het roze streepje van de nieuwe buskleuren na is er verder nauwelijks een andere kleur te ontdekken.

Zwartwit

Hoe zou het zijn als deze foto alsnog in zwartwit in de krant zou staan? Dan vormden de bovenleidingen met de schaduwen op de grond samen een krachtig visueel web waar de bus in gevangen werd. Het diepe blauw zou grondig zwart worden. Je zou meteen denken dat de foto écht van vroeger was, als je het gebouw links op de foto niet als een nieuwigheid zou herkennen. En je zou je afvragen waar die man in zijn hand naar kijkt.

Maar met deze strakke lucht is er gelukkig geen sprake van donkere wolken zoals die in de afgelopen decennia zo vaak boven de trolleybussen hingen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.