Volledig scherm
© Rolf Hensel

Perfecte symmetrie onder een stralenhemel

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Het zal niemand ontgaan zijn dat het met de buxussen in Nederland slecht gaat. De buxusmot heeft huisgehouden en zo ongeveer alles opgegeten. Kwekers en hoveniers zijn massaal overgestapt op allerlei andere struiksoorten die wel standhouden.

Alternatieven

Anita Gerritsen van de gelijknamige kwekerij in Huissen laat vol trots zien welke alternatieven zij heeft. Taxus, hulst, ilex en nog een aantal onbekende soorten kunnen prima dienst doen. We zullen de buxus nog gaan missen. De fotograaf brengt een bezoek aan de kas en laat zich bijpraten. Als we ons realiseren dat het over miljoenen verwijderde struiken gaat, waarvoor nieuwe struikjes worden gekweekt, dan wordt duidelijk dat het over volle kassen gaat.

Anita staat in haar kas tussen de vervangers. Dat zijn misschien wel manshoge struiken, want ze reiken tot schouderhoogte. Of staan ze misschien op heel hoge plateaus? Het zal toch niet dat Anita op haar knieën zit? Hoe dan ook, ze poseert mooi in het midden van de kas. De lijnen van het dak staan als stralen op haar hoofd. Een fors perspectief versterkt het lijnenspel, zo wijd lopen de lijnen uiteen. Dit lijkt als een horizon waar de zon omhoog komt, met het gloren van de ochtend om de komende dag te verwelkomen. Zo zou je een reclamefoto maken. Maar dan is het wel jammer dat de plantjes zelf niet scherp zijn. 

Focus

De voorgrond is al net zo onscherp als de achtergrond. De fotograaf heeft dus met een wijd open diafragma gefotografeerd want dat is hoe het werkt: hoe groter de opening, hoe kleiner de scherptediepte. Alleen de hoofdpersoon is in de focus. Nu is de buitenlucht blauw, dus schijnt de zon. De onscherpe struikjes op de voorgrond zijn bijna wit overstraald dus zou je denken dat er licht genoeg is geweest. Waarom dan die wijde lensopening?

Als je wilt kan je in de foto een vlinder zien. Maar dan eentje die de planten niet belaagt, maar juist behaagt!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.