Volledig scherm
© Foto Raphael Drent

Raadsels van schaduw en licht ontrafeld

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

In de natuur rond Ophemert, Heesselt of Neerijnen kun je zomaar Annelies van den Bogert met een groepje mensen tegenkomen. Die zijn dan te herkennen aan hun blote voeten. Annelies weet te vertellen dat de 60.000 zenuwuiteinden in je voet met je hele lichaam verbonden zijn en zo barrevoets de aarde en je lijf met elkaar in contact brengen. 

Stress stroomt weg uit lichaam

Als voetreflexmasseur weet ze waarover ze spreekt: het is gezond en laat de stress uit je wegstromen. Hier wandelt ze samen met haar broer Gijsbert en Marinus Behrens in het parkbos van Neerijnen.

Een beetje uitzonderlijk is het natuurlijk wel, zonder schoenen in de natuur. De fotograaf is ervoor diep door zijn knieën gegaan. Met de laagstaande zon die precies tussen de bomen en de mensen door in de lens piept en met de groothoek op de camera kreeg hij lange schaduwen en scheve bomen. Drie stoere mensen zie je zo die hun beste voetjes voor zetten.

Huppelsprongetje

Kijk eens aan, we zien zelfs de onderkant van hun voeten, zo laag zijn we. Behalve dan van de voeten van Gijsbert. Die staan plat op de grond. Toch? Of niet? Hè, maar waar is zíjn schaduw eigenlijk gebleven? We zien drie mensen met maar vier beenschaduwen. 

Zou Gijsbert er los ingeplakt zijn? Dat zal toch niet zo zijn. Het lijkt er eerder op dat hij precies een huppelsprongetje maakt op het moment van de foto. Grappig dat je dat aan zijn houding helemaal niet kunt zien. En er is nog iets bijzonders: Annelies lijkt een tweekleurige broek te dragen. Dat komt waarschijnlijk door de reflectie van de zon tegen de achterkant van haar linkerbeen die weerschijnt tegen de voorkant van haar rechterbroekspijp.

De natuur combineert fraai de koude blauwe lucht met de warme oranje zon. Daar kan je als fotograaf best even voor op het pad gaan liggen.