Volledig scherm
© Van Assendelft

Sketch voor twee heren en een hamer

Zo gezienEen foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Naast vliegbasis Volkel vindt een landbouwexperiment plaats. Met nieuwe gewassen wordt onderzocht of het in de landbouw ook anders kan. Andere bemesting, minder verspilling van grondstoffen, meer voedingswaarde, meer biodiversiteit. 

Kloeke hamer

Die nieuwe vormen van landbouw vragen nogal wat onderzoek en daar ondersteunt de overheid de boeren een handje. Burgemeester Marnix Bakermans draagt op symbolische wijze bij aan de proefneming door te helpen met het indelen van de percelen.

Blijkbaar is het slaan van palen daarbij visueel het meest interessant dus krijgt de burgemeester een kloeke hamer in de handen gedrukt. Hij zal ook wel eens een eerste steen mogen leggen, maar nu slaat hij de eerste paal. 

Komisch

Wat is dat eigenlijk een komisch toneelstukje zo. Melkveehouder Geert Hol houdt het paaltje vast voor de inmeting van zijn perceel waarop straks sorghum gaat groeien. Maar zie ze hier stemmig staan. De ene op laarzen, de andere op van die kekke schoenen die tegenwoordig bij de heren bestuurders in de mode zijn. Hij mag op het droge staan, gelukkig.

En voor welk publiek voeren ze dit dansje op? Voor de fotograaf! Die is door zijn knieën gezakt om op ooghoogte te komen met het slagpunt boven op het paaltje. Hoe kan je altijd zien hoe hoog de camera stond? Dat is in lijn met de horizon, hier mooi in beeld. Dus de camera is op de hoogte van de heup van de burgemeester. Ik denk overigens dat hier niet eens echt hard geslagen wordt, want aan de stand van de handen kan je zien dat hij hem vooral stevig vasthoudt. Zo zien we alles goed scherp in beeld. En we gaan ervan uit dat de hamer op het paaltje moet landen en niet op het hoofd van de boer. 

Het publiek van deze sketch? Dat zijn wij, de krantenkijkers. Verder lijkt het niet druk te zijn in dit strakke land.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.