Volledig scherm
© theo kock persfotografie

Tegen het licht in, altijd lastig

Een foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Er is alle reden om trots te zijn op je streek als je in de Achterhoek woont. Er is historie, cultuur en mooi land. En vooral: je kunt je onderscheiden van de rest van de wereld. Sinds een tijdje is er namelijk de Achterhoekse vlag, met de streekkleuren groen-wit. 

Meer dan duizend paar

En dat zet zich voort in van alles, bijvoorbeeld aan de voeten van Bennie Jolink, heel Normaal, Ted van de Pavert, als hij niet op het veld van De Graafschap hoeft te staan, én van Dion Teloh, die streeksokken ontwierp en produceert. Het loopt geweldig, zelfs storm, met die sokken. 

Al meer dan duizend paar gingen er in de eerste maand over de toonbank. Daar kan nog een schepje bovenop, dus maken we een foto bij het succesverhaal voor in de krant.

Schoenen even uit doen

Nu is het nog niet zo gemakkelijk om sokken te fotograferen als iemand die draagt, want die verdwijnen grotendeels in de schoen en onder de broek. Logisch dus dat je de drager vraagt zijn schoenen even uit te trekken. Maar ja, hoe zien sokken er uit na een dag dragen? Beetje smoezelig, meestal. 

Aan Dion is gevraagd om met brandschone sokken in de hoogte te gaan zitten, zodat de fotograaf niet helemaal op de grond hoeft te liggen voor de foto. Toch wordt omhoog gekeken, want anders zouden we Dion zelf ook niet zien. Het gevolg is wel dat we nu tegen de lichte lucht in kijken. Een dun wolkendek waar het blauw zachtjes doorheen gluurt lijkt fijn, maar is altijd een puntje van aandacht voor de lichtmeter. 

Dat Dion nu niet als silhouet in beeld kwam is een kwestie van goed instellen en een beetje nabewerken geweest. Als de fotograaf een extra lamp had gebruikt, was de molen op de achtergrond alsnog donker geworden. De vraag blijft natuurlijk wel: wat doet Dion daar op dat hek? Is dat de verbeelding van de internethandel, waar per slot geen vaste werkplek voor nodig is?

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.