Volledig scherm
Tim van Zanten studeert in Utrecht, maar had lange tijd geen kamer. Hij treinde elke dag op en neer en ving veel grappige, merkwaardige gesprekken op. © Gerard Verschooten

Tim observeerde uren en uren gesprekken in de trein: ‘Heel oppervlakkige praatjes’

NIJMEGEN - ‘Da’s wel een leuke tas! Die op je schoot.. Goeie vorm, past vast veel in!’Welke?’ ‘Oohh, ja.’ ‘Ja.’  ‘Waar gáát dit over?’, zult u denken. Het is een van de vele fragmenten uit gesprekken die Nijmegenaar Tim van Zanten (20) begin dit jaar hoorde in de trein. De gesprekken die hij observeerde waren zo merkwaardig, dat hij er zelfs een boek van maakte: Luister ‘NS

,,Wat me meteen opviel: er wordt ontzettend veel ongegeneerd geroddeld in de trein. En die oppervlakkigheid ook, van de gesprekken. Mensen praten over het weer, over wat ze de dag ervoor hebben gegeten. Heel oppervlakkig allemaal.”

Aangewezen op de trein

Van Zanten was in het begin van zijn studententijd aangewezen op de trein. Een kamer had hij nog niet in Utrecht, de stad waar hij Communicatie en Multimedia Design studeert aan de hogeschool. Dagelijks reisde hij per trein op en neer naar Nijmegen. 

,,Ik ben van mezelf al een type dat graag observeert. Dat doe ik bijvoorbeeld ook in cafés. Ook in de trein hoor je veel verhalen. Ik ving er de meest opmerkelijke gesprekken op.”

Quote

Ik ben van mezelf een type dat graag observeert. Dat doe ik ook in cafés.

Tim van Zanten

Alsof ik muziek luisterde

Voor een groot schoolproject besloot hij een boek te maken over al die ‘typische treinpraatjes'. ,,Doordat ik wist dat het voor een schoolproject was, werd ik nóg oplettender. Ik ging veel extra ritjes maken. Soms stapte ik maar een trein in en wist ik niet waar ik later op de dag zou eindigen.” 

Volledig scherm
Tim van Zanten. © Gerard Verschooten

Dat zijn medepassagiers afgeluisterd werden, wist hij perfect te verbergen. ,,Ik had in de trein soms m'n oortjes in. Het leek alsof ik muziek aan het luisteren was. Tegelijkertijd maakte ik aantekeningen. Want zomaar gesprekken opnemen van onbekenden is vanwege de privacy niet toegestaan. Wat de reizigers niet wisten, was dat ik notities maakte van hun gesprekken.” 

Concert van Slayer

Van Zanten belandde in de ene na de andere verbazing. ,,Het mooiste was misschien nog wel een man die ontzettend aan het opscheppen was over de kaartjes voor het concert van Slayer die hij had geregeld. Hij was aan het vertellen hoeveel hij ervoor betaald had, dat hij wel twee keer erheen ging. Om vervolgens het gesprek af te sluiten door te vertellen dat hij eigenlijk helemaal niet van Slayer houdt. Ja, daar heb ik flink om moeten lachen.” 

Elke pagina is voorzien van een bijpassende illustratie. Vlak na zijn observaties kon hij geen coupé meer zien. ,,Ik had even een soort allergie voor de trein ontwikkeld. Ik bleef onderweg maar luisteren naar gesprekken.”  

Glansrijk geslaagd

Van Zanten, die voor het project contact zocht met de NS, houdt hoop dat het boek binnenkort ook echt op de markt verschijnt. Zover is het nog niet. NS brengt het boek niet uit, al staat het wel open voor voorstellen er ‘iets mee te doen’, aldus een woordvoerster. 

,,Ik hoop dat er nog iets mee gebeurt”, zegt Van Zanten. En zijn schoolproject? Daarvoor slaagde hij glansrijk. ,,Daar heb ik een 9 voor gehaald.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.