Vandaag 100 jaar geleden: Zeven lijken boven aarde

Terug in de tijdWat gebeurde er vroeger op deze dag in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Historicus Rob Wolf zoekt het uit en gaat terug in de tijd. Dit keer gaat hij terug naar 9 november 1918. 

Vanaf vandaag sluiten de scholen in Alphen aan de Maas en omgeving voorlopig hun deuren. De Spaanse Griep bereikt deze maand haar hoogtepunt. Al slaat ze niet overal even hard toe. Alphen telt twee dodelijke slachtoffers, Maasbommel vijftien en in Druten zijn 500 patiënten op 2700 ‘zielen’. ‘Zondag stonden zeven lijken boven aarde.’ 

Heel Gelderland wordt getroffen door de griep. Didam meldt zeven overledenen, waaronder ‘zeer droevige’. Zoals de vader van twaalf kinderen of de jongeman die in Duitsland ziek werd, maar bij de grens werd tegengehouden, toen hij naar huis wilde gaan. Hij stierf in den vreemde. ‘Zoo zit nu zijn jonge weduwe alleen.’ Begin december is de epidemie over haar hoogtepunt heen en gaan de scholen in Alphen weer open.

Volledig scherm
Een molen in Alphen. © Eveline van Elk
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.