Vandaag 101 jaar geleden: Zinloos geweld in de Eerste Wereldoorlog

Terug in de tijdWat gebeurde er vroeger op deze dag in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Historicus Rob Wolf zoekt het uit en gaat terug in de tijd. Dit keer gaat hij terug naar 13 februari 1918.

De Eerste Wereldoorlog duurt nu bijna vier jaar. Ook in Nederland zijn honderdduizenden jongemannen al die tijd onder de wapenen. Thuis gaat het leven door: vader wordt ziek, de verloofde heeft een ander. Soms moet een soldaat écht naar huis. Dan deserteert hij. 

Vandaag schrijft de krant over een opgepakte deserteur die aan de Doddendaal in Nijmegen aan zijn bewakers tracht te ontsnappen. Een sergeant schiet hem in zijn buik. Zwaargewond wordt de man naar het ziekenhuis gebracht. Op een haar na miste de sergeant een moeder met kind. De omstanders zijn razend over zijn optreden: met scherp schieten in een drukke straat. Als ze hem dreigen te lynchen, vlucht de sergeant een klooster in. Hij overleeft het; de deserteur sterft een week later.

Volledig scherm
© Thinkstock
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.