Vandaag 118 jaar geleden: Martelaar in China

Terug in de tijdWat gebeurde er vroeger op deze dag in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Historicus Rob Wolf zoekt het uit en gaat terug in de tijd. Dit keer gaat hij terug naar 22 september 1900.

Volledig scherm
Monseigneur Ferdinand Hamer, Nijmeegse bisschop in het missiegebied van Ordos en Gansu in China. foto Archief Harry Knipschild IPTCBron Gerben Grotenhuis/ de Gelderland reproductie van foto van Ferdinant Hamer

Jan van Nimwegen, de ‘chroniquer’ van De Gelderlander, schrijft vandaag over de moord op monseigneur Ferdinand Hamer, de Nijmeegse missionaris die in 1865 naar Binnen-Mongolië (China) was vertrokken om het katholieke geloof te verbreiden. Maar tijdens de Boksersopstand (1899-1901) zagen de opstandelingen hem als een steunpilaar van het westerse imperialisme dat China onderwierp. 

Hamer werd gevangen en na dagenlange martelingen levend verbrand. Dat gebeurde op 25 juli. Het duurde bijna twee maanden, voordat het nieuws van zijn dood Nederland bereikte. En wat hij had moeten doorstaan, wist men helemaal niet. Anders had Jan van Nimwegen nooit geschreven dat Hamer misschien wel overleed met op zijn lippen de woorden “Heer, vergeef het hun”.’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.