Volledig scherm
De Gedeputeerdenplaats in Nijmegen © Gerben Grotenhuis

Vandaag 21 jaar geleden: Een monument voor Nico Smulders

Terug in de tijdWat gebeurde er vroeger op deze dag in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Historicus Rob Wolf zoekt het uit en gaat terug in de tijd. Dit keer gaat hij terug naar 12 september 1997. 

Vandaag onthult burgemeester Ed d'Hondt van Nijmegen een plaquette ter nagedachtenis van de jongemannen die zijn omgekomen tijdens de oorlog in Indonesië van 1945- 1949. Plaats: de Gedeputeerdenplaats naast het stadhuis. Een van hen is Nico Smulders. 'Het is 1946. Hij is 22 jaar jong, koud een week in Surabaja. Een kogel doorboort zijn knie. Eerst lijkt de wond te genezen, maar trombose en bloedvergiftiging worden hem fataal.' 

Nico's zus Maria (71 jaar) vertelt in de krant dat ze haar broer niet heeft kunnen vergeten. Het doet haar pijn dat de Indiëstrijders zo laat erkenning hebben gekregen. 'Ze zijn gekraakt, met de nek aangekeken.' Een jaar later wordt een tweede gedenkplaat opgehangen met daarop de namen van de zestig gesneuvelde Indiëgangers.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.